Register Now

Login

Lost Password

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link and will create a new password via email.

Login

Register Now

Registracijom na PitajLekara.rs postajete član naše zajednice koja kao ideju ima pružanje odgovora na razna medicniska pitanja od strane stručnih lica. Pozivamo Vas da sa nama podelite Vaša iskustva ali i da dobijete odgovore na sve medicniske nedoumice.

Biljke koje stimulišu limfnu drenažu

Biljke koje stimulišu limfnu drenažu

Poznato je da većina hroničnih bolesti nastaje ili je u vezi sa poremećejem rada limfnog sistema. Limfa se u organizmu proizvodi kao vanćelijska tečnost, a zatim ulazi u limfne sudove i eliminiše toksine nakupljene u organizmu. Limfa, poboljšava protok hranljivih materija do tkiva i organa.

Limfa je centar imunog sistema koji brani organizam od infekcija. Limfni sistem koji slabo fukcioniše uzrokuje hronične bolesti. Najnovija istraživanja pokazuju koliko je limfni sistem važan za zdravlje celog tela, pa čak i za zdravlje mozga.

Osnovni delovi koji čine ovaj sistem su kapilari i limfni sudovi, čvorići, tkiva i organi. Tečnost tj. limfa, protiče kroz ove sudove i dospeva do svakog tkiva u organizmu. Svaki deo sistema ima svoju funkciju koja doprinosi čitavom sistemu cirkulacije.

DOBAR PROTOK LIMFNOG SISTEMA JE JAKO BITAN

Možemo ga zamisliti kao glavnog čistača organizma, koji čisti otrove i nuspojave koje se nalaze u međućelijskom prostoru. Limfni sistem prikuplja sve one otpadne produkte i ćelijske ostatke iz tkiva, a kako bi eliminisao toksine iz organizma. To je prosto vitalni sistem cirkulacije sa širokom mrežom sudova u telu. 

Sistem je odgovoran za snadbevanje naše krvi proteinima, kao nosač toksina i drugih otpadaka. Primarnu odbranu od bakterija, virusa i gljivica predstavlja upravo limfni sistem.

ZASTOJ U PROTOKU LIMFE JE ČESTA POJAVA KOD SAVREMENOG ČOVEKA

Do zastoja u protoku limfe može doći zbog nedostatka kretanja, povreda i slabosti limfnih sudova. Zastoji u protoku limfe mogu biti manje i više komplikovani.

Manji zastoji limfnog toka nastaju svakodnevno kao normalna pojava u protoku i ishrani raznih delova organizma. To je onaj osećaj da su nam zbog dužeg stajanja ili sedenja cipele postale tesne, a čarape nam se useku u kožu (zbog mišićne neaktivnosti i sile gravitacije dolazi do zastoja limfe u predelu stopala i potkolenice). Ovaj problem se javlja kod osoba koje su izložene predugom sedenju u kancelariji ili ležanju.

Postoje osobe sa ozbiljnijim problemima koje imaju slabost limfnih sudova (na primer disfunkcija limfnih zalistaka). Usled ovog problema, protok limfe je znatno usporen. Takve osobe često imaju problem sa bolnim, teškim i natečenim ekstremitetima. Trajniji, a time i ozbiljniji zastoji limfnog toka mogu se dogoditi kod nekih oboljenja, posle određenih operativnih zahvata kao ishod različitih bolesti koje su spojene sa ležanjem u krevetu bez mogućnosti kretanja. Ovde se radi o velikim i vidljivim otocima jednog dela ili celog ekstremiteta, koji je po pravilu tvrd na dodir – limfedem.  Ono što možemo da uradimo u kućnim uslovima je jednostavno uvođenje treninga i upotrebe lekovitog bilja u dnevnu rutinu, kao prvi korak u pravcu kvalitativne promene životnih navika.

Vežbanjem povećavamo nivo kiseonika u organizmu – snabdevamo ćelije i tkivo kiseonikom i stimulišemo cirkulaciju. Kada se telo ne kreće toksini ostaju zarobljeni u mišićima što dovodi do raznih bolesti. Celulit je jedan od  znakova da postoji zastoj u protoku limfe u organizmu. Naše telo je dizajnirano da se kreće, oblik kičmenog stuba, položaj karlice, sve je prilagodjeno hodanju i laganom trčanju. Plivanje je jedan od najefikasnijih i najboljih vidova kretanja koje čovek može upražnjavati. Osim što aktivira sve misićne grupe, plivanje isključuje gravitaciju, kao otežavajući faktor naročito kod osoba sa otežanom cirkulacijom.

Ukoliko jutro započnemo šoljom čaja, na taj način podstičemo protok limfe kroz organizam, metabolizam se ubrzava i tada nestaju otečeno lice i ekstremiteti. Priroda nam je dala sve, potrebno je samo da ispružimo ruku…

Kopriva (Urtica dioica) ovo je jedna od najkorisnijih lekovitih biljaka. Kad bi ljudi shvatili koliko je ova biljka lekovita, sadili bi samo koprive. Kopriva ima diuretsko dejstvo, pa je najbolje koristiti je za čiščenje i poboljšanje cirkulacije.

Petrovac (Agrimonia eupatoria) je takođe korisna biljka. Ova biljka doprinosi smanjenju upala, poboljšava funkcije varenja, smanjuje kožne probleme, pomaže kod detoksikacije tela i doprinosi jačanju zdravlja kose i noktiju.

Ivanjsko cveće (Galium verum) se uglavnom koristi kao prirodni diuretik, za olakšavanje mokrenja, kod bolova i grčeva u stomaku. Koristi se za preznojavanje i u procesu detoksikacije.

Hajdučka trava (Achilea millfolium) doprinosi čišćenju i jačanju krvi, kao i organa za varenje. Posebno je korisna za jetru, slezinu, protiv grčeva, groznice.

U uslovima kada nam sveže biljke sa diuretičkim dejstvom nisu na dohvat ruke, a želimo da detoksikujemo organizam i eliminišemo višak tečnosti, pomoć možemo potražiti i u dodacima ishrani. Da li ste čuli za limfnu drenažu u kapsuli?

Postoje dodaci ishrani već formulisani na bazi biljaka koje doprinose detoksikaciji i izbacivanju viška vode. Jednostavni su za primenu i efikasni, pa se za njih često kaže da su „limfna drenaža“ u kapsuli.

Eliminacijom viška vode i toksina iz organizma, doprinosimo boljem stanju našeg limfnog sistema i stvaramo preduslov i za zdravlje i za lep izgled.

Leave a reply