Insulinska rezistencija i nalazi insulina

Question

Poštovani,

Imam 22 godine i već osam godina imam dijagnostifikovanu insulinsku rezistenciju. U početku je to lečeno teforom, onda glukofažem. Nakon 4 godine, prekinuta je terapija jer su mi sve vrednosti bile regulisane, osim izolovanog jutarnjeg šećera, koji mi je svakoga jutra oko 7.5, nezavisno da li pijem ili ne pijem lek ili da li jedem mnogo slatkog ili ne okusim slatko više dana. Dakle, svakodnevno je jutarnji šećer povišen, ali je insulin regulisan i prestao sam sa terapijom. Jedino sam jednom godišnje radio nalaze insulina, šećera i hormona, provere radi. Pre dva meseca se desilo nešto čudno. Naime, jednogodišnjom proverom utvrđeno mi je da je nivo glukoze bio 12, a insulin je skočio na 205. Sada se lečim kod novog endokrinologa i njegova terapija je ponovo metformin – Glucophage XR, ujutru i uveče po 1,000mg. Dijagnoza: dijabetes + insulinska rezistencija. Inače, napominjem da mi glukofaž nikad nije rešio jutarnji šećer, a nije ga rešio ni sada, kada već dva meseca pijem 2,000 mg. I dalje mi je jutarnji šecer između 7 i 8, a glukofaž mi stvara povremene smetnje u vidu strahovitih grčeva, čak i više meseci od početka.

E, sada, jako je teško naći kvalitetnog endokrinologa. Endokrinolog kod kojeg se lečim odbija da mi da nalaz insulina i govori da nikada više nećemo da proveravamo insulin. Napominjem da mi je zadnjim merenjem ustanovljen insulin od 205, nakon toga je uveden lek i lekar sada odbija da mi ikada više da da odradim insuline. Moje pitanje je da li smatrate da je u redu način lečenja insulinske rezistencije i dijabetesa gde će se samo dva puta godišnje proveravati nivo hb1ac i šećera, BEZ insulina ili hormona ili bilo čega, uz glukofaž. Ne studiram medicinu i ne bavim se time, ali meni je logično da, ukoliko imam insulinsku rezistenciju, treba proveravati i insulin u krvi, jednom godišnje, kao što mi je to davao i lekar kod kojeg sam se lečio kad sam bio maloletan. Da li je vaše mišljenje da zaista kod dijabetičara i ljudi sa insulinskom rezistencijom, koji imaju česte oscilacije insulina, treba isključiti proveru nalaza insulina?

Answer ( 1 )

  1. Poštovani,
    Kod osoba koje imaju insulinsku rezistenciju, merenje insulina se radi u početku, ali kasnije nije neophodno raditi proveru.
    Metformin (Glucophage XR) koji Vam je propisao lekar , trebalo bi piti i dalje, po njegovim uputima, sve dok pankreas bude proizvodio insulin.
    To će pratiti Vaš endokrinolog na dalje, i posavetovati Vas kada je i da li je potrebno ubuduće promeniti način lečenja.
    Srdačan pozdrav

Leave an answer