Register Now

Login

Lost Password

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link and will create a new password via email.

Login

Register Now

Registracijom na PitajLekara.rs postajete član naše zajednice koja kao ideju ima pružanje odgovora na razna medicniska pitanja od strane stručnih lica. Pozivamo Vas da sa nama podelite Vaša iskustva ali i da dobijete odgovore na sve medicniske nedoumice.

Detox dijeta

Detox dijeta

Leto je u punom jeku! Sunčevi zraci i tropske temperature nas teraju da se „uvučemo“ u naše haljinice, kratke rukave, šorceve… I onda se javi „alarm“ pri samoj pomisli na ulazak u kupaći kostim. Kao da tek sada počnemo da razmišljamo o tih „par kilograma viška“ i kako ih se rešiti. Nezdrav ritam života, menjamo zdravim i manje zdravim dijetama, želimo da se oslobodimo celulita, nagomilanih toksina… Čak i ako nemamo višak kilograma, uvek želimo ravniji stomak i zategnutu kožu bez celulita. Kako?

Detox dijeta ili eliminaciona dijeta je brz i jednostavan način za pokretanje zdravijeg načina života. Detoksikacija podrazumeva izbacivanje određenih namirnica iz ishrane jedan vremenski period, uz unos više tečnosti u toku dana. Bilo da želite da smršate, da se oslobodite nadutosti ili da očistite organizam od loših navika u ishrani, detox dijeta je postala veoma popularna.

Kako započeti detox? Ovo su neki koraci koji Vam mogu pomoći za efikasnu, sigurnu i jednostavnu nedeljnu detox dijetu.

Izmerite se

Izmerite svoju visinu, težinu, obim struka, kuka i nadlaktice. Da biste procenili opšte zdravlje izračunajte Vaš BMI, proverite krvni pritisak, krvnu sliku, holesterol, trigliceride. Posetite svog lekara radi procene i tumačenja  rezultata.

Napravite plan

Saznajte više o kombinovanju namirnica kako biste pronašli recepte za Vaš detoks program. Napravite plan obroka za sedam dana, koristeći dozvoljenu hranu i kombinacije. Napravite listu namirnica sa svim stavkama potrebnim za Vaše recepte.

Eliminišite iskušenja

Očistite kuhinjsku ostavu, frižider od primamljivih namirnica koje nisu dozvoljene u planu detoxa. Ako ne želite da ih bacite, barem ih pomerite na mesto gde ih nećete videti. Razgovarajte o planu detoxa sa svojom porodicom, kako bi Vam pomogli, zamolite ih da pokušaju da ne donose određene zabranjene namirnice, bar dok ste zajedno u kući.

Nedeljna nabavka

Kupite sve potrebne namirnice voće, povrće, začine za svoj nedeljni detox plan. Biće Vam mnogo lakše da istrajete u programu, ako su Vam sve namirnice dostupne. Možete odmah pristupiti izradi lakih i zdravih recepata.

Vreme je za detox!

Počnite sa Vašim detox programom u subotu, kada ste kod kuće, kako biste imali vikend da se pripremite. Ako nemate vremena u toku nedelje, napravite obroke za vikend, zamrznite ih ili napravite jedan veći obrok koji ćete imati za nekoliko dana. Pobrinite se da imate kod sebe zdrave grickalice poput badema, oraha i voća.

Ponovo se izmerite

Uradite sva ista merenja koja ste uradili na početku ako ste u mogućnosti. Najmanje što možete je da izmerite težinu, obim, krvni pritisak. Vidite li neka poboljšanja?

Vraćanje starih navika

Ako želite da ponovo uvedete eliminisane grupe hrane kao što su meso, mlečni proizvodi,  gluten, uradite to postepeno – jednom, svakih nekoliko dana. Vodite dnevnik, zabeležite reakcije svog tela, pratite kako te namirnice utiču na Vaš probavni trakt (da li Vam stvaraju nadutost i nelagodnost u stomaku). Ako primetite da reagujete na određenu hranu, ponovo je eliminišite, a zatim sačekajte nekoliko dana.

Kako funkcioniše detox program?

Eliminišite proizvode od belog brašna koji sadrže gluten, mleko i mlečne proizvode, alkohol, šećer, prerađenu hranu, konzervanse, aditive, veštačke zasladjivače, kofein.

Pa šta možete da jedete? Mnogo toga! Sveže povrće: kupus, zelenu salatu, šargarepu, krastavac, paradajz, cveklu… začinite ih maslinovim uljem i limunom. Lagane čorbice od povrća su idealne za detoks program, niskokalorične su i veoma okrepljujuće. Voće je bogato antioksidansima i vlaknima, jedite citruse, jabuke, trešnje, jagode… koje pored svog blagotvornog dejstva na organizam, imaju i blagi diuretski efekat, što će doprineti još boljoj detoksikaciji organizma. Žitarice poput heljde, kinoe, amaranta, prosa… se preporučuju za doručak, što će Vam obezbediti dovoljno energije za veći deo dana. Za večeru se preporučuje laganiji obrok, nemasno meso ili riba i salata.

Potrebno je da unosite dovoljnu količinu tečnosti u toku dana. Najmanje 2 litre vode, čajeva, limunade bez šećera. Dijetetski suplementi skoji sadrže ekstrakti herbe rastavića, list Java čaja, list breze i plod kleke doprinose eliminaciji toksina i viška vode iz organizma.

Prvih nekoliko dana detox dijete su najteži i skoro svako prolazi kroz simptome tzv. krize isceljenja. To podrazumeva simptome kao što su glavobolja, mučnina, promene raspoloženja i umor. Vaše telo oslobađa toksine i to je samo faza u kome se organizam prilagodjava čišćenju. Pridržavajte se Vašeg detox programa i već treći dan ćete se osećati bolje nego ikad, uz mnogo više energije.

Nakon nedelju dana detox programa, nemojte se vraćati lošim navikama. Ako primećujete pozitivne rezultate detoksikacije, sada je pravi trenutak da napravite dugoročniji korak ka boljem zdravlju. Herbafast detox je preparat koji, nakon 4 nedelje korišćenja, pored detoksikacije organizma, doprinosi normalnoj funkciji bubrega i urinarnog trakta, doprinosi digestivnom zdravlju i eliminaciji toksina. Uživajte u letu! Budite zdravi, vitki i puni energije!

 

Leave a reply