Register Now

Login

Lost Password

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link and will create a new password via email.

Login

Register Now

Registracijom na PitajLekara.rs postajete član naše zajednice koja kao ideju ima pružanje odgovora na razna medicniska pitanja od strane stručnih lica. Pozivamo Vas da sa nama podelite Vaša iskustva ali i da dobijete odgovore na sve medicniske nedoumice.

Alergije tokom jeseni

Alergije tokom jeseni

Dete 7 godina je odjednom počelo da vam kija i kašlje, curi mu nos. Po ko zna koji put se pitate da li je ponovo u pitanju alergija od koje inače pati, ili je možda prehlada. Da li da mu date lek protiv alergije (antihistaminik), ili da ga izolujete od okoline?

Simptomi alergije i prehlade

Simptomi alergije i prehlade su vrlo slični. Kijavicu kod prehlade izazivaju virusi, i najčešće je praćena povišenom telesnom temperaturom. Sekret u nosu je obično gušći i žuto-zelen.

Alergiju izazivaju razni spoljni faktori, poput polena. Simptomi se najčešće javljaju u istom periodu godine i traju duže u odnosu na prehladu. Oči su crvene i suzne, prisutan je svrab očiju, nosa, čak i grla, a sekret u nosu je vodenkast i proziran. Disanje je otežano, kašalj je suv. Kijanje se ponavlja nekoliko puta za redom.

Alergeni

Alergija na polen najčešće počinje u martu, i traje do oktobra. Okidači alergije na polen su pre svega: polen drveća (u toku proleća), polen trava (kraj proleća i početak leta) i polen korova (u toku jeseni). Alergije u proleće su najčešće izazvane boravkom na otvorenom, a tokom jeseni alergije su posledica boravka u zatvorenom prostoru.

Ambrozija

Ambrozija je jednogodišnja korovska biljka koja počinje da cveta krajem leta i početkom jeseni, pa sve do pojave hladnijih dana. Njen sitan polen lako prodire u disajne puteve, i izaziva alergijske reakcije poput rinitisa i astme, čak i kada je biljka udaljena kilometrima. Svaki četvrti stanovnik naše planete pati od polenske alergije, a svaki osmi je alergičan na polen ambrozije, što bi bilo oko 10% stanovništva. Osobe koje su alergične na polen ambrozije trebalo bi u ovom periodu da izbegavaju provetravanje prostorija u jutarnjim satima. Boravak u prirodi bi trebalo da bude kada nema mnogo vetra, u poslepodnevnim i večernjim satima.

Buđ

Buđ je veliki izazivač alergije, jer se spore buđi vrlo lako prenose vazduhom. Odgovara im vlažna sredina, pa se najčešće razmnožavaju na mestima poput kupatila i podruma.

Grinje i prašina

Topla i vlažna klima pruža idealne uslove za razvoj grinja i prašine, najčešće u kupatilu i kuhinji, koji su česti uzročnici pojave alergijskih reakcija. Deci i osobama alergičnim na grinje i prašinu, ne pogoduje boravak u zatvorenom prostoru tokom jeseni i zime. Povećanjem vlage i smanjenjem količine dnevnog svetla, prašina se širi po domovima i vlažnom lišću. Ukoliko imate dvorište, redovno ga čistite od lišća, drva čuvajte u dobro izolovanoj prostoriji, i tako ćete izbeći stvaranje jednog od alergena – prašine.

Prevencija i terapija

Ukoliko vam je dete osetljivo na sezonske alergije, počnite sa terapijom na vreme, i sprovodite je sve vreme dok je alergen prisutan u vazduhu. Uključite mu što više vitamina C, cinka i kalcijuma. Kod alergijske kijavice, koristite prirodan sprej za nos, koji nema neželjenih efekata i može da se koristi bez vremenskog ograničenja. Sprej za nos za alergije na bazi kvercetina, prirodnog antihistaminika može dosta pomoći. Sprej sa kvercetinom i dodatkom propolisa, eteričnih ulja i vitamina D3, oblaže sluznicu gornjih disajnih puteva i stvara zaštitnu barijeru za prodor alergena iz vazduha. Na taj način alergeni ne dolaze u kontakt sa preosetljivom sluzokožom nosa i smanjuju razvoj alergijske reakcije.

Sprej za nos ovakvog sastava, na prirodan i potpuno bezbedan način smanjuje sve simptome alergijskog rinitisa, kao što su svrab i curenje iz nosa, otpušava začepljen nos, olakšava disanje i smanjuje kijanje u napadima. Nema neželjene efekte, ne izaziva zavisnost, pospanost, i može se koristiti u dugom vremenskom periodu. Pogodan je za decu već od 3 godine, kao i odrasle.

Olakšajte detetu i sebi, pomozite mu da se izbori sa alergijom.

Tekst pripremila: Dr Renate Gunci – Todić

Leave a reply