Register Now

Login

Lost Password

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link and will create a new password via email.

Login

Register Now

Registracijom na PitajLekara.rs postajete član naše zajednice koja kao ideju ima pružanje odgovora na razna medicniska pitanja od strane stručnih lica. Pozivamo Vas da sa nama podelite Vaša iskustva ali i da dobijete odgovore na sve medicniske nedoumice.

Kako unos šećera može izazvati urinarne infekcije

Obično odlučimo da smanjimo unos slatkiša kada poželimo da izgubimo na težini i doteramo liniju. Međutim, izbegavanje upale mokraćnog trakta je još jedan dobar razlog zašto ova odluka ima višestruku korist.

Šta izaziva urinarne infekcije?

Najčešći izazivač urinarnih infekcija je bakterija Ešerihija. Ova bakterija je redovni stanovnik u našim crevima, ali ukoliko dospe u urinarni trakt može napraviti velike probleme i izazvati infekciju duž čitavog urinarnog sistema.

Kako šećeri podstiču razvoj urinarne infekcije?

Kao i svakom drugom živom organizmu, i Ešerihiji su potrebne hranljive materije i šećeri koje ove bakterije posebno vole. Kada unesemo šećere u organizam, nivo kiselosti urina postaje gostoljubiviji za Ešerihiju što omogućava brže razmnožavanje bakterija i samim tim brže napredovanje urinarne infekcije.

Šta možete da uradite da bi smanjili mogućnost razvijanja urinarne infekcije?

  1. Idealno je da unosite najmanje 2 litra vode dnevno, a ukoliko gubite više tečnosti usled znojenja onda se preporučuje i veći unos.
  2. Kada idete u toalet, brišite se od napred ka pozadi. U suprotnom možete preneti bakterije i izazvati infekciju urinarnog trakta
  3. Koristite proizvode koji sadrže prah celog ploda Američke brusnice. Studije potvrđuju da pomažu da se spreči vezivanje bakterija u urinarnom traktu čak 24h nakon primene.
  4. Izbegavajte unos šećera i slatkih pića, posebno gaziranih sokova.
  5. Koristite probiotske proizvode koji će uspostaviti ravnotežu u vašim crevima, i smanjiti broj patogenih bakterija, proteusa i ešerihije, koji su glavni prouzrokovači urinarnih infekcija.

Leave a reply