Register Now

Login

Lost Password

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link and will create a new password via email.

Login

Register Now

Registracijom na PitajLekara.rs postajete član naše zajednice koja kao ideju ima pružanje odgovora na razna medicniska pitanja od strane stručnih lica. Pozivamo Vas da sa nama podelite Vaša iskustva ali i da dobijete odgovore na sve medicniske nedoumice.

Da li se urinarne infekcije mogu preneti putem seksualnih odnosa?

Pojam cistitis medenog meseca postoji već više od 30 godina. Odnosi se na činjenicu da su urinarne infekcije sasvim uobičajene kod novovenčanih žena. One su takođe česte kod žena koje imaju učestale seksualne odnose nakon dužeg vremena. To međutim ne znači da su urinarne infekcije zarazne ili da su žene dobile upalu mokraćnog trakta od svog seksualnog partnera.

Povezanost između odnosa i infekcija urinarnog trakta može biti posledica jednog od brojnih faktora, uključujući činjenicu da se tokom odnosa bakterije koje su normalno prisutne u vagini ili na površini vulve mogu uneti u uretru čime se olakšava njihov prolazak do bešike. Tamo ove bakterije mogu izazvati infekciju. Takođe, tokom odnosa urin može biti zarobljen u bešici ili mokraćnom kanalu. To povećava mogućnost za rast i razvoj bakterija.

Seksualni partneri mogu ne znajući preneti bakterije koje mogu da izazovu upale mokraćnog trakta, kao što je npr Ešerihija. Drugim rečima, infekcije urinarnog trakta jesu povezane sa seksom. Međutim, infekcije urinarnog trakta nisu nužno seksualno prenosive bolesti. U stvari, mehanički čin prilikom odnosa verovatno je mnogo više odgovoran za vezu između seksa i infekcija urinarnog trakta nego što je to prenos bakterija tokom seksa. Dakle, postoje trenuci kada su zarazne. Međutim, to ne objašnjava većinu infekcija urinarnog trakta.

Leave a reply