Register Now

Login

Lost Password

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link and will create a new password via email.

Login

Register Now

Registracijom na PitajLekara.rs postajete član naše zajednice koja kao ideju ima pružanje odgovora na razna medicniska pitanja od strane stručnih lica. Pozivamo Vas da sa nama podelite Vaša iskustva ali i da dobijete odgovore na sve medicniske nedoumice.

Pušite i stalno kašljete? Pet koraka da pomognete sebi

Pušite i stalno kašljete? Pet koraka da pomognete sebi

Pušite. To je nešto čega niti možete, niti želite da se lišite. Vaš ventil, vaše zadovoljstvo. Ma koliko vam, mi, lekari govorili da je štetno i da treba ostaviti, ipak je cigareta ljubav koja se teško ostavlja.  Koliko ste samo puta slušali o tome koliko je pušenje štetno, kako i u kojoj meri narušava vaše zdravlje, prvenstveno vaš sistem za disanje, ali i ostale organe.

Kako nastaje kašalj

Kod pušača kašalj je praćen povećanim stvaranjem sekreta i češćim respiratornim infekcijama. To je zato što se iz cigarete oslobađaju oksidativni radikali koji dovode do oksidativnog stresa.

Prirodna rešenja

Pa kad već ne možete da ostavite cigarete evo nekoliko korisnih saveta kako da se rešite neprijatnog kašlja, koji vas nervira, smeta vam i remeti svakodnevni život.

Najpre pokušajte da ograničite broj cigareta.

Veoma je bitna ishrana, bez obzira da li ste ili niste pušač.

Pijte dosta tečnosti, vode i čajeva.

Unos tečnosti preporučuje se i kod virusnih I bakterijskih infekcija, a kako je sekret odlična podloga za razvoj infekcija, treba ga eliminisati. Ovde vam može pomoći dokazane biološki aktivne materije, N-acetilcistein ili biljke kao što su jagorčevina, podbel i druge.

Sveže voće i povrće

Jedite dosta svežeg voća i povrća: jabuke, narandže, jagode, dinju, breskve, mandarine, grejpfrut. Zatim povrće – luk, šargarepu, spanać, grašak, brokoli, crvenu paprika. Kukuruz i laneno seme, hrana bogata fitoestrogenima.

Selen

Unosite Se (selen). on je antioksidans. Ima ga dosta u brazilskom orahu.

Đumbir

Đumbir koji je izuzetno dobar za čišćenje pluća, ali i probavnog sistema od toksina. Preporučuje se i za prevenciju svih simptoma prehlade i gripa.

Med

Med je odličan za ceo organizam. Čisti pluća od toksina i sekreta, sprečava razvoj respiratornih infekcija. Ima višestruko pozitivno delovanje, pomaže u eliminaciji virusa, bakterija i gljivica, ali i ublažava kašalj kod svih osoba, kao i pušača.

Propolis

Propolis je prirodni antimikrobik, prirodni antibiotik. Propolis pomaže u sprečavanju razvoja respiratornih infekcija, ali je I snažan antioksidans u borbi protiv štetnih radikala.

Iako ostavljanje cigareta može biti veoma teško, milioni pušača su uspeli u tome.

Leave a reply