Register Now

Login

Lost Password

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link and will create a new password via email.

Login

Register Now

Registracijom na PitajLekara.rs postajete član naše zajednice koja kao ideju ima pružanje odgovora na razna medicniska pitanja od strane stručnih lica. Pozivamo Vas da sa nama podelite Vaša iskustva ali i da dobijete odgovore na sve medicniske nedoumice.

Može li se sprečiti osteoporoza?

Možda ste svesni da su vitamin D i kalcijum moćni duo za zdravlje kostiju, uključujući i sprečavanje osteoporoze. Jedna od nespornih prednosti vitamina D je da vam pomaže da se kalcijum iskoristi iz hrane- ova veza je poznata već nekoliko decenija. Međutim, postoje i dokazi da je vitamin K, a posebno vitamin K2, još jedan ključni igrač u zdravlju kostiju i može biti od presudnog značaja u prevenciji preloma kostiju.

Moćan trio za smanjenje rizika od osteoporoze

Lekari svetskih udruženja su zaključili da ćete uzimanjem vitamina K2, vitamina D3 i kalcijuma, verovatno smanjiti prelome i povećati gustinu kostiju, naročito kod žena u postmenopauzi. Gubitak gustine kostiju najbrže se dešava tokom prvih 10 godina nakon menopauze, što je period kada se najverovatnije razvija osteoporoza.

Zašto je vitamin K tako važan ako uzimate kalcijum i vitamin D?

Ako trenutno uzimate vitamin D za vaše kosti, važno je da uzimate i vitamina K2. Ove supstance imaju zajednički pozitivan efekat koji se ne može postići kada jedan komad slagalice nedostaje. Evo jednostavnog objašnjenja zašto koristi kalcijuma i vitamina D u velikoj mjeri zavise od vitamina K.

Postoje novi dokazi da je vitamin K (konkretno, vitamin K2), taj koji usmerava kalcijum u vaše kosti, a sprečava da se taloži tamo gde to ne želite – tj. Vaše organe i arterije. Dakle, dok je povećanje kalcijuma dobro za vaše kosti, nije tako dobro za vaše arterije, koje se mogu sužavati i praviti ozbiljne probleme. Vitamin K pomaže kod zaštite vaših krvnih sudova od kalcifikacije, a doprinosi povećanju gustine kostiju. Najnovije preporuke govore da kalcijum treba unositi ishranom a ne suplementima.

Vitamin K2 i vitamin D3 su snažna kombinacija za sprečavanje osteoporoze i rizika od preloma.

Herbiko K2D3

Preparat Herbiko K2D3 sadrži formu vitamina K2 sa najvećom iskoristljivosti u organizmu. K2D3 utiče na pravilnu izgradnju i jačanje kostiju. Sprečavajući nastanak osteopenije i osteoporoze, K2D3 sprečava prelome dugih kostiju i kičmenih pršljenova i komplikacije koje ih prate. Dodatno, primena preparata K2D3 može sprečiti i vremenom ublažiti i simptome osteoartritisa i poboljšati pokretljivost zglobova.

Volite svoje kosti i sačuvajte zglobove!

Leave a reply