Register Now

Login

Lost Password

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link and will create a new password via email.

Login

Register Now

Registracijom na PitajLekara.rs postajete član naše zajednice koja kao ideju ima pružanje odgovora na razna medicniska pitanja od strane stručnih lica. Pozivamo Vas da sa nama podelite Vaša iskustva ali i da dobijete odgovore na sve medicniske nedoumice.

Kalcijum se najbolje iskorišćava iz određenih prirodnih izvora!

Kalcijum se najbolje iskorišćava iz određenih prirodnih izvora!

Gde sve možemo naći kalcijum?

Kada pomislimo na kalcijum, prvo što nam padne na pamet jesu mleko i mlečni proizvodi. To zaista i jeste prava asocijacija, jer su ove namirnice svakako bogate datim mineralom. Kako je sve više ljudi koji su intolerantni na mlečni šećer laktozu, možemo se zapitati da li je to i jedini izvor ovog bitnog sastojka našeg tela?

Odgovor je- NE! Zapravo, na našoj planeti postoji dosta biljaka koje su odličan izvor ovog minerala, kao što su brokoli, suve smokve, suncokret, čia seme, beli pasulj.

Treba naglasiti i to da je iskoristljivost i podnošljivost kalcijuma iz njih jako dobra. Čak neki od njih imaju i do sedam puta veću koncentraciju kalcijuma od mleka. Jedan od njih je i susam.

 

Susam kao izvor kalcijuma

Susam (Sesamum indicum) je jedna od najstarijih biljaka na svetu koja se uzgaja zbog svog semena. Potiče iz tropske Azije i južne Afrike. Susam je jednogodišnja biljka koja za 3 do 5 meseci dostigne visinu do 2 metra. Još uvek je jedna od nezaobilaznih namirnica u ljudskoj ishrani na Srednjem Istoku i Istočnoj Evropi, a njegovo gajenje se pominje još davne 1550. godine pre nove ere.

Susam je pre svega dobar izvor vitamina B grupe, i to vitamina B1, B2, B3, B5, B6, B9 i holina, vitamina E, koji je moćan antioksidans, kao i kalcijuma. Semenke ove biljke sadrže oko 50-60% ulja, gde preovladavaju nezasićene masne kiseline – oleinska i linolna. On je izuzetno bogat i gvožđem, pa je dovoljno uneti oko 100 g ovog semena da bi se zadovoljila dnevna potreba za ovim elementom.

 

Kalcijum se najbolje apsorbuje i ugrađuje u kosti uz vitamine K2 i D3

Kalcijum je najzastupljeniji mineral u našem organizmu i utiče na mnoge procese tokom čitavog zivota. U detinjstvu je jako bitan za rast i razvoj skeletnog sistema kod dece i održavanja normalne funkcije i građe kostiju kod odraslih. Kalcijum i takođe je važan i u prenošenju impulsa i aktivaciji enzima. 99% kalcijuma u organizmu, u kostima i zubima, vezano je u obliku hidroksiapatita. Kada u krvi postoji deficit kalcijuma, on se razgrađuje iz kostiju i oslobađa u krv.

Za normalno održavanje građe funkcije kostiju, pored unosa kalcijuma važan je i nivo vitamina K2 i vitamina D3 u organizmu. Vitamin D3 je neophodan za resorpciju kalcijuma, a vitamin K2 za ugradnju kalcijuma u kosti. Iz tog razloga je preporuka ovaj “ neophodni trojac” odražavati u organizmu na fiziološkom nivou.

Vitamine K2 i D3 možemo unositi suplementima, naročito preparate sa aktivnim oblikom vitamina K2 (MK-7). Nadoknada nedostatka kalcijuma suplementima obično nanosi više štete nego koristi, i stoga je preporuka da nadoknadu kalcijuma izvršimo putem hrane.

Putem dobro odabrane hrane ćete sebi obezbediti zdrave i sasvim dovoljne količine kalcijuma, kao i ostalih hranljivih materija, bez straha od hipokalcemije, hiperkalcemije, neželjenih efekata i bolesti, pa će vam uz vitamin K i vitamin D i zdravlje kostiju biti na zavidnom nivou.

 

 

Leave a reply