Register Now

Login

Lost Password

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link and will create a new password via email.

Login

Register Now

Registracijom na PitajLekara.rs postajete član naše zajednice koja kao ideju ima pružanje odgovora na razna medicniska pitanja od strane stručnih lica. Pozivamo Vas da sa nama podelite Vaša iskustva ali i da dobijete odgovore na sve medicniske nedoumice.

Značaj vitamina D usled dugotrajnog boravka u kućnim uslovima

Značaj vitamina D usled dugotrajnog boravka u kućnim uslovima

Od davnina je poznat značaj vitamina D za dobro zdravlje. Njegova uloga u svakodnevnom životu ljudi je višestruka.

Vitamin D je neophodan našim kostima i mišićima. Paradentoza i druga oboljenja desni se javljaju usled nedostatka ovog vitamina. Ćesto se mogu javiti i umor, pospanost, digestivni problemi usled nepravilne apsorpcije masti, zatim prekomerna težina i komplikacije povezane sa gojaznošću, alergije i hipertenzija. Vitamin D takođe blagotvorno deluje na prostatu, dojku, pankreas … a posebno je interesantno da je i serotonin ,hormone srece, stimulisan u zavisnosti od nivoa vitamina D u krvi.

„Sunčev vitamin“

Neki lekari vitamin D zovu „sunčev vitamin“. To je zato što se on sintetiše u koži pod dejstvom ultraljubičastog zračenja, ali je neophodno da se izlažemo sunčevim zracima minimum 15 minuta tri puta nedeljno u vremenskom periodu od 10 – 15 h i to od maja do oktobra da bi se sintetisale dovoljne količine!

Namirnice bogate ovim vitaminom

Vitamina D možmo uneti i putem namirnica kao što su:

  • masna riba
  • meso
  • riblje ulje
  • mleko
  • koštunjavi plodovi

Međutim, da bi se unele potrebne količine vitamina D u organizam, potrebno je dnevno pojesti 28 – 30 jaja, popiti 2.5 – 3 litra mleka, pojesti 6 – 7.5 kg feta sira. Dakle, jasno je da je vitamin D neophodno uneti  u organizam u obliku suplementa da bi zadovoljili normalne dnevne potrebe za ovim vitaminom.

To je naročito važno u ovo vreme pandemije, jer je poznata uloga vitamina D u očuvanju imuniteta.

Uticaj na imunitet

Vitamin D3 je od vitalnog značaja za odbrambeni sistem organizma, jer nas samo jak imunitet štiti od virusa i loših bakterija koje prete zdravlju. Naučna istraživanja su otkrila da T ćelije, koje su ključni nosilac imunog sistema, zavise prvenstveno od vitamina D koji podstiče njihovo aktiviranje.

Značaj ovog vitamina

Ukoliko je nivo vitamina D3 u organizmu nizak, T ćelije ostaju uspavane i ne uspevaju da se aktiviraju i odbrane organizam od infekcija. Tada bolest i slabost nastupaju u svom punom intenzitetu. Na taj način, vitamin D3 predstavlja jednog od najvažnijih aktivatora imunog sistema, pa samim tim i važan preduslov za odbranu od bolesti.

Leave a reply