Masna jetra
Jetra predstavlja jedan od najvažnijih organa našeg organizma. Ovaj organ je glavna laboratorija koja ima funkciju prerade i prečišćavanja otrova koji se nakupljaju u našem telu. Ukoliko se jetra ne čuva i ne održava na pravi način može doći do pojave neželjene masnoće u ovom organu. To dalje može prouzrokovati mnoge druge tegobe pa i teška oboljenja po organizam.
Masna jetra
Masna jetra je veoma česta pojava nakon 50- godine života. U poslednje vreme se javlja i kod mlađih osoba. Ukoliko se utvrdi postojanje masnoće u jetri, neophodno je odmah nešto preduzeti. Proces dovođenja jetre u prvobitno stanje prilično dug i zahteva mnogo discipline, ali nije nemoguć.
U jetri se štetne masnoće iz hrane filtriraju i pretvaraju u materije koje naš organizam može iskoristiti. Ukoliko su potrebne našem organizmu, prosleđuju se dalje organima kojima su potrebni, a ukoliko nam nisu potrebne izbacuju se iz organizma. Kada je količina masti u jetri veća od 5% njegove ukupne mase, tada govorimo o masnoj jetri. Kada je jetra u ovakvom stanju vrlo često može doći do zapaljenja i uvećanja jetre. Da bismo približno što tačnije objasnili ulogu i značaj jetre po naš organizam moramo reći da je jetra prava riznica vitamina, minerala, korisnih šećera i masti koje su neophodne našem organizmu za svakodnevno funkcionisanje.
Načini odbrane, čuvanje i saniranja štete ukoliko je nastala na jetri
Ukoliko se masna jetra ustanovi u ranoj fazi, terapija se uglavnom svodu na promenu načina ishrane i stila života, naravno uz neizbežno postojanje čvrste volje i discipline.
Ishrana
Pre svega treba izbaciti određene namirnice, i koliko god vam to teško palo, imajte na umu da je to ipak sve za vaše zdravlje.
Treba izbaciti kobasice, svinjsku mast, slaninu, masno meso, sireve, pavlake i sve namirnice prezasićene životinjskim mastima, a samim tim i obustaviti prženje hrane na ulju i svim ostalim rafinisanim masnoćama. Izbegavati tzv.“grickalice“ čipseve, krekere, torte, kolače , margarin i puter, gazirana pića svakako potpuno izbaciti iz upotrebe, alkohol i cigarete.
Posle ovog nabrajanja sigurno se pitate :„ pa šta mi preostaje?“
Ne brinite, danas imate mnoštvo zdravih a ukusnih recepata koji su nam svima lako dostupni za prirpemu ukusne hrane od zdravih namirnica i sastojaka poput: pasulja, graška, boranije, oraha, lešnika, badema, suncokreta, bundeve. Ukoliko jedete meso nastavite slobodno, ali samo se ograničite na pileće i ćureće meso, jedite ribu pripremljenu u foliji sa dosta povrća.
Kretanje i fizička aktivnost
Pored navedenog režima ishrane, neophodno je svakodnevno kretanje i fizička aktivnost. Šetanje je dovoljno ukoliko niste sportski tip ili ako niste naviknuti na fizičke aktivnosti , samo je najbitnije da šetnja ili fizička aktivnost bude redovna i konstantna.
Zdravlje iz prirode
Uz sve prethodno navedeno možete uz konsultaciju sa svojim doktorom ili farmaceutom da uključite u svoju redovnu terapiju i nešto od prirodnih preparata poput maslačka. Koren maslačka podstiče detoksikaciju jetre i regeneraciju oštećenih ćelija jetre. Pored maslačka od narodne medicine preporučuje se i surutka svakodnevno, a najmanje mesec dana.
Od farmaceutskih prirodnih preparata izaberite one koje sadrže holin (vitamin B4) i S-adenozil-L-metionina. Oni u međusobnoj sinergiji pomažu jetri u borbi protiv oksidativnog stresa i dalje pogoršanje bolesti jetre. Ove aktivne komponente pomažu u procesu: reparacije – znači da popravlja oštećenja na jetri, detoksikacije-čini organizam od otrova jer sprečava ulazak otrova u jetru. Deluje i kao esencijalni nutrijent, hrani jetru i pomaže u njenom obnavljanju.
Pored osoba sa masnom jetrom, holin (vitamin B4) i S-adenozil-L-metionina pomažu i kod osoba sa alkoholnom jetrom i kod osoba koje svakodnevno piju lekove, kao i kod osoba sa već oštećenom funkcijom jetre.
Leave a reply
You must login or register to add a new comment .