Register Now

Login

Lost Password

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link and will create a new password via email.

Login

Register Now

Registracijom na PitajLekara.rs postajete član naše zajednice koja kao ideju ima pružanje odgovora na razna medicniska pitanja od strane stručnih lica. Pozivamo Vas da sa nama podelite Vaša iskustva ali i da dobijete odgovore na sve medicniske nedoumice.

Masna jetra

Masna jetra

Jetra predstavlja jedan od najvažnijih organa našeg organizma. Ovaj organ je glavna laboratorija  koja ima funkciju prerade i prečišćavanja otrova koji se nakupljaju u našem telu. Ukoliko se jetra ne čuva i ne održava na pravi način može doći do pojave neželjene masnoće u ovom organu. To dalje može prouzrokovati mnoge druge tegobe pa i teška oboljenja po organizam.

Masna jetra

Masna jetra je veoma česta pojava nakon 50- godine života. U poslednje vreme se javlja i kod mlađih osoba. Ukoliko se utvrdi postojanje masnoće u jetri, neophodno je odmah nešto preduzeti. Proces dovođenja jetre u prvobitno stanje prilično dug i zahteva mnogo discipline, ali nije nemoguć.

U jetri se štetne masnoće iz hrane filtriraju i pretvaraju u materije koje naš organizam može iskoristiti. Ukoliko su potrebne našem organizmu, prosleđuju se dalje organima kojima su potrebni, a ukoliko nam nisu potrebne izbacuju se iz organizma. Kada je količina masti u jetri veća od 5% njegove ukupne mase, tada govorimo o masnoj jetri. Kada je jetra u ovakvom stanju vrlo često može doći do zapaljenja i uvećanja jetre. Da bismo približno što tačnije objasnili ulogu i značaj jetre po naš organizam moramo reći da je jetra prava riznica vitamina, minerala, korisnih šećera i masti koje su neophodne našem organizmu za svakodnevno funkcionisanje.

Načini odbrane, čuvanje i saniranja štete ukoliko je nastala na jetri

Ukoliko se masna jetra ustanovi u ranoj fazi, terapija se uglavnom svodu na promenu načina ishrane i stila života, naravno uz neizbežno postojanje čvrste volje i discipline.

Ishrana

Pre svega treba izbaciti određene namirnice, i koliko god vam to teško palo, imajte na umu da je to ipak sve za vaše zdravlje.

Treba izbaciti kobasice, svinjsku mast, slaninu, masno meso, sireve, pavlake i sve namirnice prezasićene životinjskim mastima, a samim tim i obustaviti prženje hrane na ulju i svim ostalim rafinisanim masnoćama. Izbegavati tzv.“grickalice“ čipseve, krekere, torte, kolače , margarin i puter, gazirana pića svakako potpuno izbaciti iz upotrebe, alkohol i cigarete.

Posle ovog nabrajanja sigurno se pitate :„ pa šta mi preostaje?“

Ne brinite, danas imate mnoštvo zdravih a ukusnih recepata koji su nam svima lako dostupni za prirpemu ukusne hrane od zdravih namirnica i sastojaka poput: pasulja, graška, boranije, oraha, lešnika, badema, suncokreta, bundeve. Ukoliko jedete meso nastavite slobodno, ali samo se ograničite na pileće i ćureće meso, jedite ribu pripremljenu u foliji sa dosta povrća.

Kretanje i fizička aktivnost

Pored navedenog režima ishrane, neophodno je svakodnevno kretanje i fizička aktivnost. Šetanje je dovoljno ukoliko niste sportski tip ili ako niste naviknuti na fizičke aktivnosti , samo je najbitnije da šetnja ili fizička aktivnost bude redovna i konstantna.

Zdravlje iz prirode

Uz sve prethodno navedeno možete uz konsultaciju sa svojim doktorom ili farmaceutom da uključite u svoju redovnu terapiju i nešto od prirodnih preparata poput maslačka. Koren maslačka podstiče detoksikaciju jetre i regeneraciju oštećenih ćelija jetre. Pored maslačka od narodne medicine preporučuje se i surutka svakodnevno, a najmanje mesec dana.

Od farmaceutskih prirodnih preparata izaberite one koje sadrže holin (vitamin B4) i S-adenozil-L-metionina. Oni u međusobnoj sinergiji pomažu jetri u borbi protiv oksidativnog stresa i dalje pogoršanje bolesti jetre. Ove aktivne komponente pomažu u procesu: reparacije – znači da popravlja oštećenja na jetri, detoksikacije-čini organizam od otrova jer sprečava ulazak otrova u jetru. Deluje i kao esencijalni nutrijent, hrani jetru i pomaže u njenom obnavljanju.

Pored osoba sa masnom jetrom, holin (vitamin B4) i S-adenozil-L-metionina pomažu i kod osoba sa alkoholnom jetrom i kod osoba koje svakodnevno piju lekove, kao i kod osoba sa već oštećenom funkcijom jetre.

Leave a reply