Register Now

Login

Lost Password

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link and will create a new password via email.

Login

Register Now

Registracijom na PitajLekara.rs postajete član naše zajednice koja kao ideju ima pružanje odgovora na razna medicniska pitanja od strane stručnih lica. Pozivamo Vas da sa nama podelite Vaša iskustva ali i da dobijete odgovore na sve medicniske nedoumice.

Biljna vlakna u prevenciji hemoroida

Biljna vlakna u prevenciji hemoroida

Hemoroidi (šuljevi) – zvuče neprijatno, a takav osećaj i izazivaju. Hemoridi su često tabu tema – malo o njima javno pričamo, ali to ne znači da se malo i javljaju. Čak polovina populacije iznad 50 godina starosti ima tegobe koje potiču od hemoroida. A velika većina njih se javlja lekara u kasnijem stadijumu bolesti.

Možda ne možemo razbiti tabu (a možda i ne treba), ali možemo se upoznati sa tim šta su hemoroidi zapravo, koji su njihovi uzroci, i kako reagovati na vreme?

Šta su hemoroidi (šuljevi)?

Hemoroidi su proširene vene (poput proširenih vena na nogama), izbočenja, čvorići ispod sluzokože završnog dela debelog creva i anusa. Pod pritiskom krvni sudovi se šire, postaju otečeni i bolni.

Razlikuju se dve vrste šuljeva:

Unutrašnji

Nalaze se blizu početka analnog kanala, a potiču od unutrašnjeg venskog hemoroidnog pleksusa, zbog čega se teže primećuju. 

Unutrašnji hemoroidi su podložni pojavi ispadanja (prolapsa), pucanja (rupture) i uklještenja (strangulacije). Oni su najčešći razlog svežeg krvarenja iz anusa.

Spoljašnji

Javljaju se na analnom otvoru, vide se spolja i mogu se napipati prstima zbog čega ih pacijenti pre uoče. 

Razlog njihovog nastanka su trudnoća, opstipacija, javljaju se kao posledica operacija, dugog sedenja pri pražnjenju, neadekvatna ishrane (suva hrana, začinjena, isharana sa malim unosom žitarica i vlakana). Loša i nepravilna ishrana dovodi do pojave zatvora, tvrde stolice koja povećava pritisak na rektalne vene, čime nastaju hemoroidi.

Spoljašnji hemoroidi podložni su nastanku tromboze i pucanju koje može da izazove velika krvarenja.

Koji su simptomi?

Najznačajniji simptom hemoroidne bolesti je krvarenje. Javlja se za vreme i nakon stolice, naročito kod napinjanja i učestalih stolica. Krv je svetlo crvene boje. Ponekad se može javiti i značajna malokrvnost kao posledica upornog krvarenja.

Kako ih sprečiti i lečiti? 

Tegobe vezane za hemoroide traju po nekoliko desetina godina. Remete kvalitet svakodnevnog života, neprijatni su i bolni. Međutim, tabu hemoroida, sociološke predrasude “sramote” u vezi hemoroide najćešće budu razlog zašto ih pacijenti zanemaruju, ne pričaju o njima, a time i ne leče na vreme. 

Sa obzirom da je pojava hemoroida dosta vezana za stil života i način ishrane, samom ishranom i njenim korigovanjem može se učiniti dosta na njihovoj prevenciji. Takođe, činjenica je da su riziku nastanka hemoroida više od drugih izložene trudnice, kao i gojazne i neaktivne osobe, što doprinosi značaju ishrane u sprečavanju njihovog nastanka.

Ishrana u cilju prevencije:

– Smanjiti višak kilograma

– Uzimati što više zdrave hrane sa izobiljem namirnica sa celim zrnevljem

– Hraniti se uravnoteženo sa mnogo vlakana

– Piti što više tečnosti radi razmekšavanja stolice

– Smanjiti unos alkohola i pojačati fizičku aktivnost

– Ne unostiti masnu, ljutu i začinjenu hranu

– Jesti što više svežeg voća i povrća

– Jesti što više koštunjavih plodova, semenki i žitarica koja sadrže vlakna

– U cilju ubrzanja krvotoka i smanjenja krvnog pritiska poželjno je vežbati bar dva do tri puta dnevno.

Uloga vlakana

Istakli smo da je jedan od važnih razloga nastanka hemoroida nedovoljan unos vlakna, pa je stoga i primarni korak u terapiji povećati njihov unos. Zasto su vlakna u ishrani neophodna? Vlaknaste strukture koje se nalaze u svežem voću i povrću, deluju blagotvorno na rad vaših creva, održavaju ritam pražnjenja na dnevnom nivou i sprečavaju nastanak opstipacije. Imaju sposobnost vezivanja vode , bubre i na taj nacin razmekšavaju stolicu. Na ovaj način vlakna će ublažiti pritisak na hemoroidalne vene i nastanak šuljeva.

Osim promena u ishrani koje će povećati njihov unos, preporučuje se i upotreba prirodnih preparata bogatih potrebnim vlaknima.

Jedan od takvih preparata su biljna vlakna Plantago ovata. Ova vlakna imaju sposobnost da zadržavaju vodu i toksine iz digestivnog trakta, povećavaju svoju zapreminu, doprinose omekšavanju stolice i pokretljivosti creva. Stimulišu pražnjenje creva i normalno funkcionisanje crevnog trakta i na taj način ublažavaju bol prilikom defekacije, koji je prisutan kod pacijenata sa hemoroidima.

Možda nećemo razbiti tabu, ali uz promene u ishrani i biljna vlakna možemo pomoći u pravovremenom rešavanju ovog problema.

Leave a reply