Register Now

Login

Lost Password

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link and will create a new password via email.

Login

Register Now

Registracijom na PitajLekara.rs postajete član naše zajednice koja kao ideju ima pružanje odgovora na razna medicniska pitanja od strane stručnih lica. Pozivamo Vas da sa nama podelite Vaša iskustva ali i da dobijete odgovore na sve medicniske nedoumice.

„Propolis za jačanje imuniteta“

„Propolis za jačanje imuniteta“

Da li se sećate ranijih godina, imali smo nekako uvek u ovo doba godine sa početkom proleća one male ulične sajmove pčelarstva gde su bile, na drvenim tezgicama izložene prave riznice pčelinjih proizvoda, među kojima je bilo raznih vrsta meda i kombinacija sa saćem i propolisom? Ove godine nemamo takvih skupova, ali to nas neće ograničiti da kažemo nešto, što možda niste znali o jednom od ovih proizvoda. Propolis svakako zaslužuje posebnu pažnju, a rećićemo i zašto. Pre svega šta je tačno propolis?

Propolis je u suštini smeša voska i lepljivih materija koje pčele sakupljaju sa pupoljaka višegodišnjih biljaka. Pčele koriste propolis kao gradivni materijal za svoje košnice jer njime učvršćuju saće i zatvaraju pukotine. Ono što je možda najinteresantnije, a to je da pored svoje uloge prirodnog lepka, ovaj sastojak ima i jednu mnogo značajniju funkciju – služi i kao prirodno dezinfekciono sredstvo.

Dezinfekciona uloga

Propolis ima dezinfekcionu ulogu ćelija – saća košnice i celog staništa, jer propolis sadrži i eterična lako isparljiva ulja koja imaju antimikrobna svojstva. Dokazano je kroz istoriju da propolis deluje protiv mikroba, gljivica, virusa i zapaljenja, stimuliše regeneraciju tkiva (zbog toga su ga kroz istoriju često stavljali na sveže rane povređenih ratnika) i pojačava imunološku aktivnost organizma.

Jačanje imuniteta

Propolis za imunitet možete danas naći u raznim oblicima i proizvodima (razne tinkture, kapsule, tablete, prašak, u kremama, itd.). Prednost ovog prirodnog proizvoda je u tome što je vrsta prirodnog antibiotika koje ne može naškoditi našem organizmu, a mikroorganizmi nikako ne mogu postati otporni na njega. Kada je u pitanju imunitet, propolis se veoma često koristi jer ima povoljne efekte na organizam u celini. Naučnici su čak otišli korak dalje i otkrili da deluje čak i kod teških bolesti poput tumora jer ima antikancerogeno delovanje, podstiče regeneraciju tkiva.

Flavonoidi

Zdrav i jak imunitet nas štiti od bolesti i infekcija, a poznato je da imunološki sistem vremenom slabi tako da upravo zbog toga imamo slučaj da je uglavnom starija populacija sa godinama sve osetljivija i podložnija raznim oblicima bolesti. Propolis koji u svom sastavu nudi „flavonoide“ deluje i na aktivaciju i podršku ćelijskoj građi i regeneraciji i time zapravo podržava naš imuni sistem. Flavonodi su sekundarni proizvodi metabolizma biljaka i naravno nalaze se u propolisu jer ih pčele prikupljanju i obrađuju korišćenjem biljnog nektara. Flavonoidi utiču povoljno na ljudski organizam jer deluju kao moćni antioksidansi. Oni su, između ostalog, zaslužni za bogat ukus i boju nekih biljaka. Flavonoide inače ne možete naći u hrani životinjskog porekla, jer ga proizvode samo biljke i najsigurniji izvor su svakako med i propolis. 

Prečišćen i standardizovan propolis u preparatima

U poslednje vreme, pored propolisa u prirodnom obliku postoje i interesantne proizvodi zasnovani upravo na propolisu i na našem domaćem tržištu, a koje možete nabaviti u apotekama. Neophodno je samo prilikom nabavke u apotekama da se dobro raspitate kod vašeg farmaceuta, jer ipak nisu svi proizvodi na bazi propolisa u apotekama isti. Najbolje bi bilo da potražite neki proizvod koji sadrži ekstrakt propolisa bogat polifenolima (flavonoidi između ostalog) po mogućnosti prečišćen i standardizovan, jer na taj način dobijate veću efikasnost u jačanju imuniteta.

Leave a reply