Register Now

Login

Lost Password

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link and will create a new password via email.

Login

Register Now

Registracijom na PitajLekara.rs postajete član naše zajednice koja kao ideju ima pružanje odgovora na razna medicniska pitanja od strane stručnih lica. Pozivamo Vas da sa nama podelite Vaša iskustva ali i da dobijete odgovore na sve medicniske nedoumice.

Da li je vaš imunitet spreman za odbranu?

Da li je vaš imunitet spreman za odbranu?

Ovih dana glavna tema definitivno je imunitet. Koliko često ćemo se razboljevati i koliko brzo oporavljati direktno zavisi od našeg imunog sistema. Da bismo razumeli kako da se odbranimo od virusa, bakterija i drugih patogena, najpre moramo upoznati naš imunitet.

Sve odbrambene ćelije u organizmu poznate su pod imenom leukociti ili bela krvna zrnca. Obično se kod zdravih osoba u jednom litru krvi nalazi od 4 do 9 milijardi belih krvnih zrnaca. Imunitet je oslabljen kada je broj belih krvnih zrnaca manji od 3 milijarde. Ako je broj leukocita porastao preko 10 milijardi, znamo da se infekcija razvila i da je telo počelo da proizvodi veći broj belih krvnih zrnaca. Tako se ubrzava eliminisanje loših bakterija koje su infekciju izazvale. U slučaju kada je broj leukocita izuzetno visok, telo može da pati od autoimunih bolesti kao što su na primer astma, reumatoidni artritis, leukemija i dr.

Kao što vidite, naš imuni sistem ne bi trebalo da bude ni previše aktivan, ali nije dobro ni kada je nedovoljno aktivan.

Dve linije odbrane

Verovatno ste ovih dana, ako ste pratili priču o antitelima i infekciji Covid 19, imali prilike da čujete priču o tome da u našem organizmu postoje dva imuniteta, dve linije odbrane.

1) Urođeni imunitet predstavlja prvu liniju odbrane i čini ga posebna vrsta belih krvnih zrnaca.

2) Stečeni imunitet predstavlja drugu liniju odbrane i čine ga druge dve vrste belih krvnih zrnaca po imenu T i B ćelije.

Kako se odvija bitka?

Kada strana supstanca, recimo virus ili bakterija, napadne naše telo, pokreće se prva linija odbrane organizma. Odbrambene ćelije se ponašaju kao patrolna policija sa dve glavne funkcije:

1) Uništavaju štetne viruse i bakterije koji napadaju naše telo.

2) Obaveštavaju odbrambene ćelije stečenog imuniteta da su virusi ili bakterije napali naš organizam.

Usled toga se u organizmu pokreće proizvodnja antitela za koje je zadužen stečeni imunitet.

Ako je broj virusa i bakterija previsok to prevazilazi mogućnosti prve linije odbrane i tada na scenu stupaju ćelije druge linije odbrane koje preduzimaju mnoge zadatke, uključujući uklanjanje neprijatelja i čuvanje informacija o njima.

Kako možemo poboljšati svoj imuni sistem?

U celini, naš imuni sistem obavlja izuzetan posao u odbrani od mikroorganizama koji uzrokuju bolesti. Ali ponekad omane – tada virus ili bakterija uspešno napadnu naš organizam i razbolimo se. Da li je moguće intervenisati pre toga i na vreme ojačati imuni sistem?

Svi dobro znamo da su za jak imunitet ključni pravilna ishrana, redovna fizička aktivnost, što manje stresa i što bolji i kvalitetniji san. Takođe znamo da u ovom procesu mogu pomoći određeni vitamini kao što su na primer vitamin D3 ili vitamin C, ali i minerali poput cinka i selena. A da li ste čuli za polisaharide iz ganoderme?

Studije pokazuju da medicinska pečurka ganoderma sadrži preko 400 bioaktivnih jedinjenja. Od svih jedinjenja polisaharidi i triterpeni su glavni za jačanje imunog sistema u borbi protiv virusa i bakterija.

Polisaharidi utiču na proizvodnju i aktivnost različitih imunih ćelija, uključujući B ćelije, T ćelije, kao i neke ćelije prve linije odbrane. Sve one pomažu imunološkom sistemu da efikasno cilja bakterije i viruse koje ulaze u naš organizam. Povećanje broja B ćelija takođe pomaže da se poveća broj antitela, a svi znamo da je izuzetno važno smanjiti vreme između napada patogena i stvaranja novih antitela kako bi se smanjila mogućnost za razvoj bolesti.

Immuno GD-poly je prirodan preparat, jedinstven po tome što je dodatno obogaćen polisaharidima, koji najsnažnije deluju u odbrani imuniteta. Kada organizam dođe u susret sa virusom ili bakterijom, polisaharidi iz preparata Immuno GD-poly povećavaju broj ćelija imunog sistema. Tako one mnogo brže prepoznaju virus i bakteriju, vezuju ih za sebe i uništavaju. Samim tim smanjuje se mogućnost nastanka infekcije i bolesti.

Leave a reply