Register Now

Login

Lost Password

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link and will create a new password via email.

Login

Register Now

Registracijom na PitajLekara.rs postajete član naše zajednice koja kao ideju ima pružanje odgovora na razna medicniska pitanja od strane stručnih lica. Pozivamo Vas da sa nama podelite Vaša iskustva ali i da dobijete odgovore na sve medicniske nedoumice.

Kako sprečiti prolećne alergije?

Kako sprečiti prolećne alergije?

Kijanje, curenje iz nosa, oči koje svrbe i suze. Da, to je to doba godine – sezona prolećnih alergija. Svuda oko nas lete “mace”, parkirani automobili prekriveni žutim prahom. Polen! I taman kad smo izašli iz sezone virusa i gripa, nastupa sezona alergija.

Zašto nastaju prolećne alergije?

Najčešći uzrok prolećne alergije je polen. Drveće, trava, korov oslobadjaju taj sitan, žuti prah u vazduh. Kada on dospe u nos alergičnih osoba, organizam “greškom” vidi polen kao opasnost i stvara se imunološka reakcija organizma. Oslobadjaju se antitela koja napadaju alergene, što dovodi do oslobadjanja histamina u krvi i nastanka niza neprijatnih simptoma alergijske reakcije – curenje nosa, crvene oči koje suze i svrbe, kijanje, kašalj…

Prevencija – što manje izlaganje alergenima.

Nije moguće da se potpuno izolujemo i sprečimo kontakt sa alergenom. Ali postoje neke stvari koje možemo raditi, kako bismo ublažili izlaganje alergenima.

– ograničiti vreme koje provodite napolju kada je visoka koncentracija polena u vazduhu. To će značajno smanjiti izloženost alergenima i smanjiti Vašu reakciju na iste. TV stanice, novine, kanali o vremenskoj prognozi redovno izveštavaju o dnevnim koncentracijam polena. Pratite to!

– držite zatvorene prozore za vreme sezone polena i koristite klima uredjaje sa HEPA filterima. Tako će Vaši domovi ili radne prostorije imati najmanju moguću količinu alergena.

– počnite sa uzimanjem antihistaminika (lekova protiv alergija) pre nego što počne sezona polena. To sprečava da Vaše telo oslobadja histamin i ostale medijatore alergijskih reakcija koje dovode do neprijatnih simptoma.

– koristite kapi i sprejeve koji sprečavaju ulazak polena u nos. Postoje sprejevi za nos koji sadrže visoko prečišćeni propolis (koji je nealergogen), N-acetilcistein koji razlaže sekret i izbacuje ga napolje i kvercetin, prirodni antihistaminik, koji stabilizuje mast ćelije i sprečava alergijske reakcije.

suplementi koji regulišu imuni odgovor. Preparati koji sadrže ekstrakt gljive Ganoderma lucidum, zbog svog imunomodulatornog dejstva, imaju sposobnost podešavanja imunog odgovora, štite ćelije, sprčavaju oslobadjanje histamina i vezivanje alergena.

Dodatni saveti u borbi protiv prolećne alergije

– tuširajte se i šamponirajte kosu svakog dana pre odlaska u krevet. To će ukloniti polen iz Vaše kose i sa tela i neće ga biti u krevetu u kome spavate. Ukoliko više volite da se tuširate ujutru ili ne želite da perete kosu svakog dana, barem je dobro iščetkajte ili česljajte pre spavanja. Takodje dobro istresite garderobu nakon boravka napolju.

– perite posteljinu jednom nedeljno, deterdžentima i na visokoj temperaturi. To će ukloniti svako zrnce polena koje je ipak dospelo do Vaše posteljine. I nikako nemojte sušiti veš napolju, već u mašini za sušenje vesa ili u zatvorenim prostorojama.

– nosite kačkete, šešire i naočare za sunce. To će malo sprečiti kontakt polena sa Vašim očima i kosom.

– ukoliko imate kućne ljubimce koji provode dosta vremena napolju, gledajte da ih iščetkate ili još bolje isperete vodom pre ulaska u kuću.

Čak i ljudi koji pate od alergija, bi trebalo da uživaju u proleću, da se osećaju dobro, da budu aktivni u toku dana i da dobro spavaju noću. Ne pristajte ni na šta manje! Sprečite alergije!

Leave a reply