Answer ( 1 )

 1. Sindrom iritabilnog kolona je hronično stanje koje karakterišu bol u stomaku, nadimanje i poremećen ritam pražnjenja stolice. Predstavlja najčešće oboljenje sistema organa za varenje.

  Postoje brojne teorije o uzrocima nastanka ovog stanja, ali nijedna teorija nije do kraja potvrđena.

  Jedna teorija sugerirše da sindrom nastaje zbog pojačanih, abnormalnih kontrakcija debelog i tankog creva. Zbog toga se za ovo stanje često koristi sinonim „spastični kolon“. Jake kontrakcije creva uzrok su grčeva u stomaku, ali poremećaj motiliteta creva ne objašnjava kliničku sliku kod svih pacijenata i nejasno je da li je ona samo jedan od simptoma bolesti ili njen glavni uzrok.

  Čini se da osobe koje imaju sindrom iritabilnog kolona često pate od pojačane psihičke napetosti i stresa. Poznato je da napetost i stres mogu izazvati probavne tegobe, ali teško je reći da su oni njen osnovni uzrok.

  Intolerancija na određenu hranu takođe često prati „nervozna creva“, što može da znači da su alergije uzrok ovog stanja. Određene vrste hrane zaista pogoršavaju simptome sindroma iritabilnog kolona. To su mlečni proizvodi (laktoza) ili npr. mahunarke, čijom se razgradnjom stvaraju velike količine gasova. Kod sumnje na intoleranciju, najracionalniji pristup je takozvana „eliminaciona dijeta“, kojom se sistematski isključuju iz ishrane određene grupe namirnica.

  Takođe, mnogi stručnjaci danas smatraju da se kod osoba sa sindromom nervoznih creva radi o promenama u sastavu crevne flore odnosno narušenom odnsou dobrih i loših bakterija, zbog čega se u lečenju i preporučuju neki probiotski preparati koji su dokazani u relevantnim kliničkim istraživanjima.

  Best answer

Leave an answer