Register Now

Login

Lost Password

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link and will create a new password via email.

Login

Register Now

Registracijom na PitajLekara.rs postajete član naše zajednice koja kao ideju ima pružanje odgovora na razna medicniska pitanja od strane stručnih lica. Pozivamo Vas da sa nama podelite Vaša iskustva ali i da dobijete odgovore na sve medicniske nedoumice.

Primena toplih i hladnih tretmana kod bolova u zglobovima i mišićima

Primena toplih i hladnih tretmana kod bolova u zglobovima i mišićima

Možete li nešto učiniti u vezi sa otokom, bolom i ukočenošću kod artritisa? Možda ste čuli da tople ili hladne obloge mogu pomoći u ublažavanju bolova i pitate se da li je vredno pokušati … Pa, iskustvo lekara kaže da jeste. Primena toplih i hladnih tretmana može pomoći kod bolova u zglobovima i mišićima.

Artritis

Artritis je u osnovi zapaljensko oboljenje zglobova, i može se javiti u više oblika. U bukvalnom prevodu znači upala zglobova i može zahvatiti zglobove u bilo kom delu tela.

Dva su najčešća oblika artritisa su:

  1. Osteoartritis i
  2. Reumatoidni artritis

Osteoartritis se najčešće vezuje za fizičku (sportsku) traumu, prekomernu težinu i nedostatak fizičkih aktivnosti i deformitete.

Reumatoidni artritis je hronično zapaljensko reumatsko oboljenje koje pre svega zahvata zglobove ali neretko i unutrašnje organe, nervni sistem i kožu.

Drugi oblici artritisa su više kombinacija poremećaja imunološkog sistema udruženog sa zapaljenjem sluzokože koja oblaže zglob.

Mnogi lekari, kod artritisa preporučuju i tople i hladne tretmane koji pomažu u smanjenju upale, ublažavanju bolova i ukočenosti koji dolaze sa artritisom. Moguće su modifikacije tretmana prema individualnim potrebama, ali ukoliko ste uporni, možete pronaći pravu kombinaciju gelova i obloga kako biste što više ublažili bol i olakšali upravljanje artritisom.

Ublažavanje bola i primena gelova za lokalnu upotrebu su važni za ljude sa artritisom. Gel koji hladi je koristan jer može pomoći da se smanje otok i upala. Gel koji greje pomaže u ublažavanju bolova, uključujući lokalizovani bol od artritisa.

Kako primena toplih i hladnih tretmana može pomoći kod bolova uzrokovanih artritisom?

Tretmani toplotom doprinose širenju krvnih sudova, podstiču cirkulaciju krvi i smanjuju grčeve mišića. Pored toga, kapsaicin kao aktivni sastojak treba da se nalazi u gelu koji greje jer doprinosi smanjenju osećaja bola. Na mestu primene kapsaicin potpomaže cirkulaciju, izazvana toplota “umiruje” receptore za bol i na taj način dodatno ublažava simptome.

Gel na bazi kapsaicina, karanfilčića, bora, ruzmarina u gelu doprinosi zagrevanju bolnog mesta i poboljšavanju cirkulacije, pomaže kod reumatskih tegoba, opušta mišiće i poboljšava cirkulaciju.

Neki pacijenti preferiraju gelove koji hlade u odnosu na one koji zagrevaju, dok drugi kažu da imaju najbolje olakšanje kada naizmenično koriste grejanje i hlađenje bolnog mesta.

Zbog toga se topli gelovi uglavnom koriste za zagrevanje zglobova pre bilo koje fizičke aktivnosti, a hladni gelovi nakon vežbanja. Takođe, topli gelovi mogu pomoći ujutro za opuštanje osteoartritičnog kolena, dok se hladni koriste za smanjenje otoka nekoliko sati kasnije. Kombinacija toplog gela u jutarnjim časovima i gela koji hladi nakon nekoliko časova, a zatim ponavljanje ovog procesa nekoliko puta dnevno doprinosi ublažavanju tegoba i daje najbolje rezultate.

Leave a reply