Register Now

Login

Lost Password

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link and will create a new password via email.

Login

Register Now

Registracijom na PitajLekara.rs postajete član naše zajednice koja kao ideju ima pružanje odgovora na razna medicniska pitanja od strane stručnih lica. Pozivamo Vas da sa nama podelite Vaša iskustva ali i da dobijete odgovore na sve medicniske nedoumice.

Začarani krug dijabetesa i nervoznog creva – šta je uzrok, a šta posledica, i ima li rešenja?

Začarani krug dijabetesa i nervoznog creva – šta je uzrok, a šta posledica, i ima li rešenja?

Sigurni smo da ste znali da je zdrav stomak neophodan uslov za opšte zdravlje. Ako su creva zdrava i raspoloženje je dobro, stomak u redu, linija vitka, a svakodnevno funkcionisanje nesmetano. Sigurni smo i da ste znali (i iskusili) da loše bakterije u crevima izazivaju brojne probleme. Neki od njih su nelagodni i bolni osećaj, pojačani gasovi, zatvor do neprijatnosti u svakodnevnim aktivnostima, kao posledice sindroma nervoznog creva.

Ali, da li ste znali da su česte komplikacije dijabetesa stomačni problemi, a da bakterije u crevima otežavaju regulisanje dijabetesa? Naučnici su ustanovili da su ljudi sa dijabetesom podložniji stomačnim problemima, od probavnih smetnji do konstipacije. Kako su dijabetes i stomačni problemi povezani?

Uzrok stomačnih tegoba kod dijabetičara

Stomačni problemi kod dijabetičara su posledica različitih simptoma ili terapije kod ove bolesti:

Stomačni problemi su reakcija na lekove za dijabetes

Ovi lekovi umanjuju apsorpciju glukoze što može da dovede do pojačanih gasova, tečne stolice i nadimanja.

Loše regulisanje glikemije (previsok ili prenizak nivo šećera u kriv) izaziva nadutost

Nestabilan nivo glukoze u krvi povećava rizik od oštećenja nervnih završetaka i komplikacija koje mogu nastati, kao što je gastropareza (smanjena ili potpuno zaustavljena pokretnost želuca).

Promene u ishrani nužne u terapiji dijabetesa

Unos hrane bogate vlaknima kao preporuka za dijabetičare, a kao problem za stomačne probleme

Vlakna pomažu u regulaciji nivoa šećera u krvi tako što usporavaju apsorpciju glukoze, daju osećaj sitosti i smanjuju mogućnost da ćete se prejesti tokom sledećeg obroka, ali povećan unos vlakna izaziva gasove i nadimanje.

Začarani krug – postoji li rešenje?

Dijabetes i nervozno crevo su začarani krug – posledice i terapija dijabetesa izazivaju usporeno varenje, nadutost i zatvor, a stomačni problemi povratno otežavaju dijabetes. Da li postoji rešenje – kako izaći iz začaranog kruga?

Gastroenterolozi preporučuju upotrebu prirodnih preparata – oni smanjuju gasove i nadutost, otklanjaju neprijatne bolove i grčeve, i regulišu pražnjenje creva. Preporučuju se prirodni preparati sa kliničkim dokazima o bezbednosti.

Kao takav u zemljama širom sveta ističe se Lactobacillus plantarum 299v, patentirano rešenje u dozi od 20 milijardi sa visokim procentom učinkovitosti i ublažavanju svih tegoba- gasovi, nadutost, grčevi, neredovna probava i bol u stomaku.

Leave a reply