Register Now

Login

Lost Password

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link and will create a new password via email.

Login

Register Now

Registracijom na PitajLekara.rs postajete član naše zajednice koja kao ideju ima pružanje odgovora na razna medicniska pitanja od strane stručnih lica. Pozivamo Vas da sa nama podelite Vaša iskustva ali i da dobijete odgovore na sve medicniske nedoumice.

Nervozno crevo-zašto je teško postaviti dijagnozu?

Nervozno crevo-zašto je teško postaviti dijagnozu?

Donošenje konačne dijagnoze-nervozno crevo, zaista nije ni malo lako. Često mozemo čuti izjave:

 „…ma to su samo gasovi, ništa strašno, proći će…“

„…nervozan si, pa su i tvoja creva, proći će kad se smiriš…“

Da li prepoznajete ovakve rečenice? Da li su ovo odgovori ako ste se glasno požalili na nadutost, grčeve i bolove u stomaku, prisustvo gasova…? Ima istine u njima – da to jesu gasovi, da tvoja creva su nervozna. Međutim, malo je istine u tome da to nikada nije strašno i da će proći. Nadutost i gasovi mogu biti simptomi ozbiljnijeg problema – sindroma nervoznog creva.

Statistika

Sindrom nervoznog creva (IBS) je najveći razlog odlaska kod gastroenterologa, o čemu svedoči statistika. Vrlo često se u narodu i moze čuti samo izraz nervozno crevo. Trećina do polovine (33-50%) gastroenteroloških pacijenata ima IBS simptomatologiju i čak 10-15% ukupne populacije ima ove tegobe. 2-3 puta se češće javlja kod žena i kod 50% pacijenata tegobe počinju pre 35. godine života.

Međutim dijagnoza IBS se često previdi jer se malo o njoj razmišlja, nepoznanica je za pacijente i za njeno postavljanje, često nema dovoljno vremena pri pregledu pacijenata. Rezultat toga je da je dijagnoza IBS postavljena u samo 20% slučajeva.

Koji su najčešći simptomi?

Sindrom nervoznog creva je skup simptoma koji su odraz funkcionalnih, a ne organskih poremećaja koji zahvata celokupan digestivni trakt. Iako je uzrok nepoznat, smatra se da predstavlja poremećaj u funkciji autonomnog i enteričnog nervnog sistema i zapravo je rezultat kompleksne interakcije mozak-crevo. Simptomi IBS su brojni, najčešće (59%) se javlja povećana produkcija gasova, zatim digestivni bol, nadutost i grčevi, a mogu se javiti i osećaj lošeg varenja, opstipacija kao i dijareja.

Lečenje

Lečenje sindroma nervoznog creva zavisi od dominantnog simptoma. Određuje ga lekar vodeći pritom računa i o eventualnoj pojavi alarmantnih simptoma (krv u stolici, anemija, nagli gubitak težine, porodična anamneza, pacijent sa novonastalim simptomima stariji od 50 godina). Lečenje se  prvenstveno odnosi na promenu životnih navika, higijensko-dijetetski režim i medikamentozno lečenje.

Medikamentoznu terapiju IBS-a čine brojni lekovi i dijetetski suplementi (antidijarojici, spazmolitici, krminativi, probiotici, laksativi, prokinetici, biljni lekovi). Po svetskim preporukama, u terapiji IBS pomaže Lactobacillus plantarum 299v, koji se koristi za ublažavanje svih simptoma nervoznog creva- nadutost, gasovi, grčevi i bol u stomaku.

Leave a reply