Ishrana kod nervoznog creva – namirnice koje treba izbegavati
Živimo brzo i lako – brzo jer nas savremeno doba tome “tera”, lako jer tako želimo. Tako živimo, a tako želimo i da rešavamo probleme, pa i one zdravstvene – brzo i lako nam je da uzmemo lek. Ali u slučaju sindroma nervoznog creva, neophodno je da uz terapiju promenimo i način ishrane. Postavlja se pitanje-koja ishrana kod nervoznog creva olakšava tegobe?
Sindrom nervoznog creva (IBS) je jedan od najčešćih razloga posete gastroenterologa, a predstavlja poremećaj celokupnog digestivnog trakta. Karakteriše ga osećaj nadutosti i bola, loše varenje, povećana produkcija gasova, a nekad i opstipacija i dijareja. Kako uzrok sindroma nervoznog creva još uvek nije u potpunosti razjašnjen, pa se pri lečenju deluje na njegove simptome.
Najefikasniji način delovanja na simptome podrazumeva pravilnu ishranu – šta i kako jesti.
Kako?
· češće, ali manje
· dovoljno, a bez prejedanja
· polako žvakanje umesto brzog gutanja
· kuvano, umesto prženog
A šta ne jesti
U slučaju „šta“, kraći odgovor je ukoliko postavimo pitanje „a šta ne jesti“, U terapiji IBS-a, treba izbegavati namirnice koje nadimaju i otežavaju varenje:
· voće (jabuke, kajsije, banane, maline, kupine, urme, trešnje, smokve, breskve, kruške, šljive ali i koncentrovani i veštački voćni sokvi)
· povrće (luk, brokoli, kelj, celer, pečurke, grašak)
· mlečni proizvodi (maslac, mleko, krem sir, puding, kiselo mleko, jogurt)
· mahunarke
· žitarice
· orašasti plodovi
· zaslađivači
· alkohol
· začini i čajevi ( čaj od kamlice, cikorija, kakao, maslačak, čaj od komorača, instant kafa)
· gazirane napitke
Ako se vratimo na pitanje sa početka, sada imamo odgovor – tada našem životnom principu treba da dodamo još jedan sastojak – zdravo. A zdravo se kod IBS-a pre svega odnosi na našu ishranu. Nezdrava ishrana otežava IBS, a zdrave navike ga rešavaju.
Promeni navike u ishrani, jer nije teško biti gurman sa zdravim namirnicama, a lako je živeti bez tegoba IBS-a!
Leave a reply
You must login or register to add a new comment .