Register Now

Login

Lost Password

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link and will create a new password via email.

Login

Register Now

Registracijom na PitajLekara.rs postajete član naše zajednice koja kao ideju ima pružanje odgovora na razna medicniska pitanja od strane stručnih lica. Pozivamo Vas da sa nama podelite Vaša iskustva ali i da dobijete odgovore na sve medicniske nedoumice.

Cink u prevenciji upale i bola u grlu

Cink u prevenciji upale i bola u grlu

Znaci upale i bola u grlu su najčešće prvi simptomi virusne ili bakterijske infekcije i kod dece i kod odraslih. Javljaju se više puta godišnje. Nekada je to i prvi znak alergijske reakcije. Neprijatan je, praćen bolnim peckanjem u grlu. Remeti uobičajene aktivnosti poput gutanja, govora. Može biti praćena i povišenom temperaturom i malaksalošću, ali i kašljem i sekrecijom iz nosa, posebno kod dece.

Upalu grla prati i otok glasnih žica, pa dolazi do promena boje glasa, promuklosti, privremenog gubitka glasa, ali neretko i uvećanja limfnih žlezda u okruženju. Spoljašnji faktori koji potenciraju ovaj problem su pušenje, boravak u prostorijama sa suvim vazduhom, hemijska isparenja. Upaljena sluzokoža je crvena i otečena, pritiska okolne nerve i zato se javlja bol.

Tradicionalni pristupi lečenju

Tradicionalni lek je “slani čaj”: Pola kafene kašičice soli rastvoriti u šolji zelenog čaja i ispirati grlo. Preporuka je i čaj od cveta kamilice koji deluje antiseptično i smiruje upaljene sluzokože, ali i list žalfije sa antibakterijskim i antivirusnim dejstvom.

Lokalna upotreba sprejeva i pastila koji sadrže propolis može se koristiti u terapiji ovih stanja, ali i u prevenciji. Ovi preparati za lokalnu primenu su efikasniji u koliko sadrže i cink koji je značajan u preveniranju ovih bolnih stanja, jer je prirodni imunostimulator, moćan antioksidans i imunoprotektiv.

A zašto bas cink u prevenciji upale i bola u grlu?

Upaljena sluzokoža je otečena i kao takva pritiska nerve i javlja se bol. Ako smirimo upalu, nestaće i bol, a cink deluje tako što obnavlja oštećen epitel i u grlu i u ustima.

Ukoliko cink niste koristili za jačanje imuniteta, a imate problem sa bolnim grlom, efikasnije će biti, ako tokom prvih 24 sata od početka infekcije koristite pastile sa cinkom sa lokalnim dejstvom koji sprečavaju vezivanje virusa na sluzokožu usta i grla.

Još neke bitne uloge cinka

Postoje brojni radovi koji potvrđuju da se primenom cinka u prevenciji, smanjuje incidenca respiratornih infekcija gornjih disajnih puteva za 50%.

Cink je dobar adstrigens i adsorbens i deo je receptura za kreme, jer brzo smiruje zapaljenje i pomaže epitelizaciju kože.

Na sluzokoži usta i grla, ako se primeni u obliku pastila, cink pomaže u smanjenju crvenila, iritacije i otoka. U preveniranju upale grla koristi se zato što učestvuje u radu preko 300 enzima odgovornih za imunitet i pravilno funkcionisanje. Ima antiupalno dejstvo jer se bori protiv virusa i bakterija, a najviše ih ima i najčešće napadaju grlo, zato su i uzrok bolnog grla.

U preparatima koji deluju lokalno na sluzokožu gornjih respiratornih puteva redovnom upotrebom, često je u kombinaciji sa prečišćenim nealergenim propolisom, pomoći ćete u sprečavanju virusne i bakterijske infekcije.

Cink u organizmu vezuje histamin. Ako ga nema dovoljno organizam je sklon alergijskim reakcijama usled dejstva histamina, a manifestuju se curenjem iz nosa, svrabom, osipima na koži i sluzokožama. Cink će sprečiti stvaranje crvenila i ubrzati zarastanje ranica na sluzokoži usta, nosa i kože.

Lokalna primena cinka u obliku pastila za sisanje i topljenje u ustima pomoći će vam u zaštiti od dejstva virusa i bakterija.

Leave a reply