Register Now

Login

Lost Password

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link and will create a new password via email.

Login

Register Now

Registracijom na PitajLekara.rs postajete član naše zajednice koja kao ideju ima pružanje odgovora na razna medicniska pitanja od strane stručnih lica. Pozivamo Vas da sa nama podelite Vaša iskustva ali i da dobijete odgovore na sve medicniske nedoumice.

Beta glukani – moćni prijatelji imunog sistema!

Beta glukani – moćni prijatelji imunog sistema!

Medicinske gljive se hiljadama godina unazad koriste zbog svojih pozitivnih efekata na zdravlje, sve u cilju produženja životnog veka.

Preparati koji sadrže aktivne sastojke izolovane iz gljiva, među kojima su i beta-glukani, od davnina se koriste u ishrani, ali i kao deo tradicionalne medicine zemalja Dalekog istoka.

Sve se više aktivni sastojci iz gljiva koriste kao sirovine u proizvodnji dijetetskih suplemenata. Na tržištu je prisutan veliki broj dodataka ishrani na bazi medicinskih gljiva, kao potencijalnom izvoru beta-glukana.

Žašto su gljive tako moćne?

Osnovni prirodni izvori beta-glukana su određene vrste žitarica (ovas, ječam), azijska bokvica, kao i medicinske gljive (reiši, šitake, maitake, kordiceps, čaga i dr.).

Beta-glukani po svojoj strukturi su lanci šećera koji su povezani različitim vezama, na taj način možemo ih svrstati u podgrupe. Za razliku od beta-glukana iz žitarica, beta-glukani iz gljiva sadrže u svojoj strukturi vezu koja ih čini biološki aktivnijim.

Prema nekim istraživanjima, medicinske gljive koje potencijalno imaju najveći sadržaj bet-glukana su Reiši (Ganoderma lucidum), Šitake (Lentinula edodes), Kordiceps (Ophiocordyceps sinensis).

Snaga imuniteta!

Beta-glukani pomažu da se pojača imunitet, spreči grip i prehlada i kontrolišu hronične virusne infekcije. Kada organizam dođe u susret sa virusom ili bakterijom, beta-glukani povećavaju broj ćelija imunog sistema, tako da one mnogo brže prepoznaju virus i bakteriju, vezuju ih za sebe i uništavaju. Samim tim smanjuje se mogućnost nastanka infekcije i bolesti.

Stop alergijama!

Regulišu imunski odgovor, tako što stimulišu T limfocite koji pomažu našem organizmu da otkloni sve alergene. Primena beta-glukana sprečava  pojavu alergije i ukoliko se alergija javi, pomaže da se uklone tegobe (gušenje, kijanje, peckanje u grlu, curenje vodenastog sekreta iz nosa, crvenilo i svrab očiju).

Štiti kardiovaskularni sistem

Kao izrazito jak antioksidans, beta-glukani utiču na metabolizam masti. Smanjuju ukupan nivo holesterola i LDL čestica, čime se otklanjaju “glavni uzročnici“ kardiovaskularnih bolesti.

Obnavlja jetru

Beta-glukani se preporučuju i osobama sa oštećenjem jetre, nastalim usled delovanja različitih faktora (hemijskim, fizičkim, biološkim i ostalim agensima). Obnavljaju same ćelije jetre, podstiče rad enzima jetre  i na taj način „čiste“ jetru od  nakupljenih toksina.

Beta-glukani iz medicinskih gljiva su neosporno lekovite supstance. Spadaju u prirodne superlekove i predstavlju jačeg predstavnika u alternativnoj medicini.

U Japanu, gljivu Reiši popularno nazivaju „fantom gljiva“ ( vrlo retka gljiva, prosek rasta 1 gljiva na 10 000 stabala).

Dok u Kini, ova gljiva je poznata kao „gljiva besmrtnosti“ , jer kineski narod veruje da ona doprinosi dugovečnosti.

 

Autor: mr ph Katarina Mladenović

Leave a reply