Answer ( 1 )

  1. Atopijski dermatitis (AD) jeste uglavnom nasledno oboljenje. Ako jedan od roditelja ima atopijski dermatitis, verovatnoća da će se javiti i kod deteta je 30%, dok je ta verovatnoća, u slučaju da su oba roditelja atopičari, povećana i do 70%. Iako su oba roditelja atopičari postoji verovatnoća od 30% da se neće javiti atopijski dermatitis i kod deteta.

    Statistika, takođe, navodi da se atopijski dermatitis javlja češće kod dečaka, kod drugog deteta, ili kod beba rođenih u zimskim i jesenjim mesecima.

    Međutim, dete ipak može razviti i alergijski rinitis ili bronhijalnu astmu.

    Važno je na vreme pratiti decu sa rizikom za razvoj atopije, odnosno bebe čiji jedan ili oba roditelja imaju atopijsku konstituciju ili neku od atopijskih bolesti. Ranom prevencijom, između ostalog I primenom probiotika, ne možemo u potpunosti sprečiti da se razvije atopija, ali ako se ona ipak pojavi, biće u blažem obliku. Kod dece koja su već razvila atopijske simptome, rana terapija, adekvatna nega, izbegavanje alergena i adekvatan stil života mogu smanjiti intenzitet simptoma i omogućiti kvalitetniji i lakši život sa atopijom.

    Best answer

Leave an answer