Answer ( 1 )

 1. U većini slučajeva, prvi simptomi atopijskog dermatitisa se javljaju pre 5. godine života, najčešće između 2. i 6.meseca života. Crvenilo, ljuspice, lezije koje svrbe se pojavljuju na koži, a kasnije se mogu javiti krastice i rane. Kao rezultat češanja zapaljenje kože se pojačava, svrab se dalje pojačava, što dovodi do nastanka začaranog kruga: svrab – češanje – svrab.
  Promene na koži kod atopijskog dermatitisa se po malo razlikuju zavisno od uzrasta osobe sa atopijskim dermatitisom ili stepena ozbiljnosti bolesti. Iako u određenom uzrastu postoje uobičajena mesta na kojima se javlja AD, u ozbiljnijim stanjima može se javiti na bilo kom delu tela.

  Najčešća priroda i lokalizacija ekcema zavisno od uzrasta:

  Ekcem kod beba – javljaju se crvene regije koje svrbe najčešće na obrazima, gornjim delovima šaka i stopala ili na kosmatom delu glave. Pelenska regija je najčešće nezahvaćena.

  Ekcem kod dece – ekcem se najčešće javlja na šakama i stopalima. Kako dete raste, ekcem se širi na pregibe, naročito na pregibe laktova, zglobova, kolena, članaka, vrat, šake i kapke.

  Ekcem kod odraslih – ekcem se najčešće javlja na vratu, šakama, udovima i licu. Javlja se lihenifikacija (zadebljanje) kože zbog ponavljanih faza sa zapaljenjem kože – zadebljala koža tamnije boje, skvame i naglašene brazde kože.

  Best answer

Leave an answer