Moj problem je neredovna stolica, a čak i u periodima kada je redovna, ja se ne ispraznim do kraja, zbog čega trpim strašne muke. Imam 34 godine, i ovo mi se dešava u zadnjih par meseci. Prestala sam da vežbam i hranim se dosta neredovno i nezdravo. Šta da radim? Kako da rešim problem „zatvora“ i regulišem probavu?

Question

Answer ( 1 )

  1. Prvo promenite ustaljene životne navike kao što je povećan unos hrane sa visokim sadržajem biljnih vlakana, pojačana fizička aktivnost i unos vode minimum 2-3l dnevno.
    Ukoliko se ne postignu zadovoljavajući rezultati sa promenom načina ishrane i ostalih životnih navika, opstipacija se može tretirati medikamentima. Pri tome, prilikom izbora preparata, treba voditi računa o svim neželjenim dejstvima koja ovakvi preparati mogu imati. Agresivni laksansi u obliku tableta i čajeva mogu dovesti do bolova u stomaku, grčeva i čupanja u crevima, a ukoliko se koriste duži vremenski period, mogu dovesti do posledične lenjosti creva i stvaranja navike. Takve preparate treba koristiti isključivo po preporuci lekara i u kratkom vremenskom periodu.
    S druge strane, postoje laksativi koji nemaju agresivne efekte na digestivni trakt i koji ne dovode do lenjosti creva i stvaranja navike, čak i nakon duže primene. Jedan od neagresivnih laksativa sadrže biljna vlakna iz semena azijke bokvice.

    Best answer

Leave an answer