Kako bakterije dovode do stvaranja gasova u crevima?
Question
Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link and will create a new password via email.
Registracijom na PitajLekara.rs postajete član naše zajednice koja kao ideju ima pružanje odgovora na razna medicniska pitanja od strane stručnih lica. Pozivamo Vas da sa nama podelite Vaša iskustva ali i da dobijete odgovore na sve medicniske nedoumice.
Answer ( 1 )
Normalno, naše debelo crevo je puno dobrih, probiotskih bakterija, koje su veoma važne da održavaju creva zdravim. Neki ugljeni hidrati se ne vare potpuno enzimima u želucu i tankom crevu, pa tako dospevaju do debelog creva gde bivaju izložene dobrim bakterijama, što omogućava da se process varenja završi. Nusproizvodi tog procesa su, između ostalog, i gasovi kao što su ugljenik dioksid, vodonik i metan. Malobrojni sastojci gasova imaju neprijatan miris, kao što je sumpor kog ima u tragovima.
Ali, neki ugljeni hidrati, na primer melitroza, se ne vare dobro i zbog toga dovode do veće produkcije gasova. Melitroze ima u nekim povrćima, na primer kupusu, prokelju, špargli, brokoliju, ali i u celim zrnima nekih žitarica. Zato te namirnice češće izazivaju gasove i nadimanje.