Odgovor ( 1 )

  1. Normalno, naše debelo crevo je puno dobrih, probiotskih bakterija, koje su veoma važne da održavaju creva zdravim. Neki ugljeni hidrati se ne vare potpuno enzimima u želucu i tankom crevu, pa tako dospevaju do debelog creva gde bivaju izložene dobrim bakterijama, što omogućava da se process varenja završi. Nusproizvodi tog procesa su, između ostalog, i gasovi kao što su ugljenik dioksid, vodonik i metan. Malobrojni sastojci gasova imaju neprijatan miris, kao što je sumpor kog ima u tragovima.

    Ali, neki ugljeni hidrati, na primer melitroza, se ne vare dobro i zbog toga dovode do veće produkcije gasova. Melitroze ima u nekim povrćima, na primer kupusu, prokelju, špargli, brokoliju, ali i u celim zrnima nekih žitarica. Zato te namirnice češće izazivaju gasove i nadimanje.

    Najbolji odgovor

Odgovori na pitanje