Register Now

Login

Lost Password

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link and will create a new password via email.

Login

Register Now

Registracijom na PitajLekara.rs postajete član naše zajednice koja kao ideju ima pružanje odgovora na razna medicniska pitanja od strane stručnih lica. Pozivamo Vas da sa nama podelite Vaša iskustva ali i da dobijete odgovore na sve medicniske nedoumice.

Bolničke infekcije na neonatalnim i pedijatrijskim odeljenjima

Bolničke infekcije na neonatalnim i pedijatrijskim odeljenjima

Ukoliko Vam je dete u bolnici, u ređim slučajevima, može da se desi da dobije intrahospitalnu infekciju. O čemu se radi? Bolničke (nozokomijalne, intrahospitalne) infekcije su lokalna ili sistemska oboljenja koja se  razvijaju kod hospitalizovanih bolesnika 2-3 dana po prijemu u bolnicu, u toku hospitalizacije i 2-3 dana po otpustu iz bolnice.

Incidenca ovih infekcija kod dece u razvijenim zemljama je visoka 5%-44% . Najčešće su gastrointestinalne i respiratorne infekcije.

Najčešći uzročnici

Najčešći uzročnici bolničkih infekcija su enterovirusi, rotavirusi, E. coli, Klebsiella, Pseudomonas, Candida….

Tok infekcija

Ove infekcije su teške i veoma uporne, one mogu da pogoršaju ishod lečenja, da produže boravak deteta u bolnici, a posebno opasne mogu da budu za prevremeno rođenu decu, novorođenčad i odojčad, koja najčešće i oboljevaju od ovih infekcija, jer još uvek nemaju razvijenu prirodnu odbranu organizma. Među ostalim faktorima rizika su nedostatak prostora na odeljenjema pedijatrije, preovladanje patogenih sojeva koji su rezistenti na antibiotike, razni dijagnostički i terapijski postupci, loše higijenske navike medicinskog osoblja i osoba koje dolaze u posetu kod deteta.

Koliko je bitna higijena?

Zato je potrebno strogo voditi računa o higijeni deteta u bolničkim uslovima, ukoliko je dobilo ovu infekciju – izolacija, edukacija osoblja, nadzor, sterilizacija prostorija i instrumenata. Prevencija u porodilištu obuhvata pranje ruku, nošenje zaštitnih odela, postupke vezane za posetioce, negu kože i pupčane rane, negu očiju, postupke vezane za ishranu novorođenčeta….

Prevencija

U prevenciji intrahospitalnih dijareja kod prevremeno rođene dece, novorođenčadi, odojčadi i dece, savetuje se primena probiotskog soja Lactobacillus rhamnosus GG (LGG). Njegova primena od prvog dana i tokom hospitalizacije smanjuje učestalost proliva i pojavu simptomatskog rotavirusnog gastroenteritisa.

Jačanje imuniteta

Primena cinka i vitamina D3 kod dece dodatno jačaju imunitet.

Leave a reply