Answer ( 1 )

 1. Otkad postoji naučna medicina, jedna od tema su i stomačni grčevi novorođenčadi i odojčadi. Prema stavu savremene medicine, nije opravdana primena lekova u suzbijanju grčeva. Zabranjeno je davati blage analgetike (kao što je npr. paracetamol) – koji bi mogli da suzbiju bol i tako maskiraju eventualno hirurško oboljenje deteta.

  Čajevi: preporučuju se čajevi koji sadrže ekstrakte kima, komorača i anisa. Najbolje je dati čaj originalno proizveden i upakovan.

  Ljuljanje: blago ljuljuškanje može da bude od koristi za bebe koje je pedijatar pregledao i konstatovao da se radi o grčevima.

  Masiranje stomaka: ranije je ova mera bila više primenjivana. Istraživanja su pokazala da je od koristi samo lagano glađenje stomaka, ali ne i intenzivnija masaža, jer je bilo pojedinih situacija sa hirurškim posledicama (vezana creva).
  Primena probiotika: Primena tačno određenih konkretnih sojeva probiotika pokazala se efikasnom u terapiji I prevenciji kolika kod beba.

  Druge mere se ne preporučuju.

  Veoma je važno znati da stomačni grčevi nisu obavezna faza u odrastanju vašeg deteta. Ima dece koja gotovo da nisu osetila bol stomačnih grčeva, kao što ima I one koja su bila na pedijatrijskom pregledu čak nekoliko puta zbog ove fiziološke pojave.

  Best answer

Leave an answer