Register Now

Login

Lost Password

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link and will create a new password via email.

Login

Register Now

Registracijom na PitajLekara.rs postajete član naše zajednice koja kao ideju ima pružanje odgovora na razna medicniska pitanja od strane stručnih lica. Pozivamo Vas da sa nama podelite Vaša iskustva ali i da dobijete odgovore na sve medicniske nedoumice.

Znate li koliko je opasna ateroskleroza?

Znate li koliko je opasna ateroskleroza?

Saznajte zašto su ateroskleroza i neelastični krvni sudovi veliki rizik po vaše zdravlje!

Ako i Vas plaši ateroskleroza (zakrčenje krvnih sudova), stah je opravdan! Zakrčeni i neelastični krvni sudovi ozbiljan su rizik po zdravlje! Svaka druga osoba prvo doživi infarkt, pa tek onda sazna da ima ozbiljno oštećenje krvnih sudova.

Ateroskleroza je bolest koja u 75% slučajeva razlog nastanka infarkta srca ili šloga.  Proces ateroskleroze se odvija brže ili sporije u zavisnosti od naslednog faktora, načina života, ishrane i navika.

Kako dolazi do pojave ateroskleroze?

Ateroskleroza nastaje onog trenutka kada se krvni sud ošteti. Na mestu gde postoji oštećenje krvnog suda počinje da se taloži loš holesterol. Proces taloženja holesterola neizbežno prati kalcifikacija, odnosno taloženje kalcijuma na zidove krvnih sudova. Takvi krvni sudovi su neelastični i trpe pojačan pritisak. Posledično, srce ulaže veliki napor da bi obezbedilo dobru cirkulaciju krvi.

U početnoj fazi aterokleroza se teže otkriva, jer prohodnost krvnog suda nije u potpunosti narušena. Kada se pojave simptomi kao što su zamaranje, malaksalost i bolovi onda je aterosklerotski proces već odmakao. Najčešće i najteže su pogođene srčane arterije, zatim, arterije mozga, uključujući i vratne karotidne arterije. Posledice su infarkt srca i infarkt mozga (šlog).

Poslušajte savete lekara!

Lekari pre svega preporučuju smanjenje faktora rizika. Savetuje se pravilna ishrana, umerena fizička aktivnost, smanjenje stresnih situacija i prestanak pušenja. Promena pomenutih životnih navika usporiće proces ateroskleroze. Istovremeno ohrabruju istraživanja koja pokazuju da uz pomoć prirodnih sastojaka možemo smanjiti glavne faktore rizika kao što su povišen holesterol i kalcifikacija arterija.

U velikom broju studija je dokazano da ekstrakt crvenog pirinča efikasno utiče na smanjenje nivoa lošeg holestorola u krvi. Crveni pirinač sadrži monakolin K koji na prirodan način blokira proizvodnju holesterola u jetri tako što smanjuje aktivnost enzima odgovornog za stvaranje holestorola.

Vitamin K2 utiče na smanjenje kalcifikacije arterija. Sve veći broj studija, a između ostalih i velika Roterdamska studija[1], koja je trajala punih 10 godina, pokazuju da uz pomoć vitamina K2 možemo smanjiti arterijsku kalcifikaciju. Upotreba vitamina K2 može pomoći i da se poboljša elastičnost kalcifikovanih krvnih sudova i na taj način dodatno smanji rizik za nastanak srčanog i moždanog udara.

Upravo ovakve studije upućuju na preporuku kombinovanja ekstrakta crvenog pirinča i vitamina K2! Idealno je da biramo takav dodatak ishrani koji će sadržati oba sastojka.

 

[1] Geleijnse  JM, J Nutr, 2004;134:3100-3105 (IF-4,196)

Leave a reply