Answer ( 1 )

 1. Povratak u kolektiv (škola, vrtić, jaslice) često znači i zapušen ili slinav nos, proliv, bolove u stomaku, kašalj ili bolno grlo. Kako da prepoznate o kojoj bolesti je reč i kada je neophodno da se javite lekaru?

  Prehlada

  Kako nastaje: Izazivači su uglavnom grupa virusa pod imenom rinovirusi. Deca u proseku imaju oko osam prehlada godišnje.

  Kako se prenosi: Boravkom u blizini osobe koja kija, kašlje ili dodorivanjem površina koje je zaražena osoba dodirivala.

  Koji su simptomi: Zapušen nosa, kijanje, ponekad upala grla, kašalj, glavobolja i blago povišena temeperatura.

  Kako se leči: Svetuje se odmor i dosta tečnosti. Lekovi za snižavanje temperature i bolova u grlu mogu ublažiti simptome ali se ne smeju davati deci mlađoj od 6 godina, pa je potrebno obratiti se lekaru.

  Prevencija: Pranje ruku i upotreba sretstva za dezinfekciju ako dete nije u prilici da opere ruke.

  Kada se obratiti lekaru: Većina prehlada se povlači sama za otpilike nedelju dana. Deci će biti bolje posle pet dana uglavnom. Ako posle pet dana detetu nije bolje ili mu je gore, počinje da oseća bolove u ušima i sinusima i ima visoku temperaturu, potrebno je javiti se nadležnom lekaru.

  Grip

  Kako nastaje: To je infekcija gornjih respiratornih puteva koju izaiva virus gripa.
  Kako se prenosi: Na isti način kao i prehlada.

  Koji su simptomi: Groznica, kašalj, bol u grlu, glavobolja, zapušen nos. Kod dece se mogu javiti povraćanje i dijareja.

  Kako se leči: Pošto je u pitanju virusna infekcija preporučuje se dosta odmora i tečnosti dok se simptomi ne povuku. Deca sa slabljenjim imunitetom, ona ispod pet godina, sa astmom i dijabetesom su podložnija komplikacijama pa će u tom slučaju morati da koriste antivirusne lekove. Deca se uglavnom u školu mogu vratiti 24 časa nakon potpunog izlečenja.

  Prevencija: Godišnja vakcina protiv gripa preporučuje se deci koja su straija od 6 meseci. Obično se prima u septembru. Bez obzira na vakcinu, ne treba zanemariti redovno pranje ruku.

  Kada se obratiti lekaru: Uvek kada primetiite da se vaše dete oseća lošije nego što bi inače trebalo da se oseća obratite se lekaru. Pogotvo ako ima potreškoća u disanju. Ako je odbija hranu u vodu, ako se pojavi osip po telu, ako ima groznicu i kašalj koji ne prestaje, sve su to razlozi da dete odmah odvedete lekaru.

  Streptokokne upale grla

  Kako nastaje: Upalu grla izaziva bakterija streptokoka iz grupe A.

  Kako se prenosi: Preko sekreta zaražene osobe, kijanjem ili deljenjem zajedničkog pribora za jelo ili piće.

  Koji su simptomi: Ova infekcija je najučestalija na uzrastu od 5 do 15 godina. Glavni simptom je jaka i bolna upala grla praćena visokom temperaturom. Karakteristično za ovu infekciju je to što u ovom slučaju izostaju respiratorni simptomi kao što je kijanje i zapušen nos. Dete će imati osećaj da ne može da proguta ali neće imati simptome klasične kijavice.

  Kako se leči: Antibiotici su u ovom sličaju neophodni ne samo da bi se tretirala upala već da bi se sprečile eventualne komplikacije kao što je reumatska groznica ili oštećenje bubrega. Šaralah je još jedna od komplikacija koja je nekada bila opasna po život a sada je blaga dečija bolest. Nakon primene antibiotika i posle 24 sata dete više nije zarazno a već sledeg dana će se osećati bolje. Pre primene antibiotika lekovi kao što je brufen mogu da ublaže simptome.

  Prevencija: Posavetujte dete da ne koristi zajednički pribor za jelo.

  Kada se obratiti lekaru: Ako mislite da vaše dete ima ovu infekciju odmah ga odvedite kod lekara kako bi dobilo adekvatno terapiju i kako bi se sprečile eventualne komplikacije.

  Danas je dokazano da dugotrajna primena određenih sojeva probiotskih preparata može pozitivno uticati na imunitet detata I prevenirati pojavu najčešćih infekcija koje se javljaju u kolektivu.

  Best answer

Leave an answer