Pre dve godine sam imao infarkt i lekar mi je preporučio da pijem folnu kiselinu. Zašto je bitna folna kiselina i da li mogu da je unosim putem hrane?
Question
Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link and will create a new password via email.
Registracijom na PitajLekara.rs postajete član naše zajednice koja kao ideju ima pružanje odgovora na razna medicniska pitanja od strane stručnih lica. Pozivamo Vas da sa nama podelite Vaša iskustva ali i da dobijete odgovore na sve medicniske nedoumice.
Answer ( 1 )
Studije koje su radjene na velikom broju pacijenata pokazale su da folna kiselina smanjuje rizik od moždanog i srčanog udara. U organizmu se folna kiselina, uneta kroz ishranu, pretvara u aktivan oblik (5-metiltetrahidrofolat) i taj aktivan oblik utiče na sniženje nivoa homocisteina, parametra koji je povezan sa rizikom od srčanog i moždanog udara. Više od polovine naše populacije ima urođenu gensku mutaciju –„grešku“ i u manjoj količini stvara aktivan oblik folne kiseline. Shodno tome, ako uzimate suplemente, bitno je da već sadrže aktivan oblik folne kiseline, kao i da u svom sastavu sadrže i vitamine B12, B6 i B1 koji dodatno podstiču smanjenje nivoa homocisteina i utiču na normalnu energiju za rad srca.