Answer ( 1 )

 1. Kao što je već naglašeno, gutanje vazduha, pojedine namirnice, gazirana pića, sve to može doprineti povećanju količine crevnih gasova, nadimanju i podrigivanju. Kod pacijenata sa sindromom iritabilnog creva (IBS), i neznatno povećane ili čak normalne količine gasa u crevima mogu izazvati jake stomačne grčeve prilikom varenja hrane. Pacijenti sa narušenom anatomijom zbog hirurških zahvata ili oni sa reumatskim oboljenjima imaju povećan rizik za prekomeran rast patogenih bakterija u tankom crevu i pojavu nadutosti.

  Pojedine žene, često one koje su imale više od jedne trudnoće, takođe pate od nadimanja. Ukoliko osećaj nadutosti nije prisutan u ležećem položaju, onda se nadutost može objasniti slabim trbušnim mišićima usled istezanja i gubitka tonusa tokom trudnoće.

  Pacijenti koji pate od gorušice i drugih stomačnih tegoba često gutaju vazduh kako bi ublažili neprijatnost. Refluks jednjaka ili upalu želudačne sluznice bi trebalo isključiti rendgenskom ili endoskopskom (pregled jednjaka i želuca fleksibilnom cevi, dok je pacijent u sedaciji) dijagnostikom. Ako postoji sumnja na intoleranciju na laktozu, obustavlja se upotreba mleka i mlečnih proizvoda u ishrani i posmatra se da li dolazi do povlačenja simptoma. Problem može nastati i zbog sekreta koji se sliva iz sinusa i drugih hroničnih respiratornih oboljenja.

  Analize krvi obično nisu od pomoći kod tegoba izazvanih gasovima, ali ispitivanje na celijačnu bolest može biti od koristi, s obzirom da i nemogućnost varenja pšenice, raži ili ječma može biti uzrok nadimanja.

  Kako bi bili sigurni da je iz ishrane izbačena upravo namirnica „odgovorna” za tegobe prilikom varenja i nadutost, eliminišu se namirnice jedna po jedna i prati poboljšanje. Ako je u pitanju povećan broj loših bakterija, jedini način za poboljšanje stanja je suplementacija (dodatni unos) dobrih bakterija da bi se povratila narušena ravnoteža, a samim tim i smanjila produkciju gasova.

  Best answer

Leave an answer