Register Now

Login

Lost Password

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link and will create a new password via email.

Login

Register Now

Registracijom na PitajLekara.rs postajete član naše zajednice koja kao ideju ima pružanje odgovora na razna medicniska pitanja od strane stručnih lica. Pozivamo Vas da sa nama podelite Vaša iskustva ali i da dobijete odgovore na sve medicniske nedoumice.

Najčešće zdravstvene tegobe kod novorođenčeta i kada se obratiti pedijatru?

Najčešće zdravstvene tegobe kod novorođenčeta i kada se obratiti pedijatru?

Zabrinutost roditelja za zdravlje novorođenčeta

Dolazak majke i deteta iz porodilišta je zasigurno najsrećniji trenutak za celu porodicu. Sve bi bilo idealno da nije strepnje za zdravlje novorođenčeta.

Razlozi za zabrinutost roditelja za zdravlje bebe u prvim danima života su najčešće potpuno normalna pojava, i ne zahtevaju nikakvo lečenje. Ali, ipak, treba biti oprezan, pošto se radi o uzrastu koji je najosetljiviji u celom životu ljudskog bića, a samim tim i podložan uticajima raznih faktora iz spoljne sredine, koji mogu da dovedu i do ozbiljnih problema. Preterana briga i uznemirenost roditelja, a naročito majke, može takođe da se prenese na novorođenče, koje tada postaje uznemireno i nezadovoljno, odbija obroke i stvara veliku frustraciju kod roditelja.

Zbog toga je dobro znati zbog čega se ne treba brinuti i kada je potrebno obratiti se pedijatru za savet, i po potrebi, lečenje. Takođe, mnogi problemi se mogu i prevenirati.

Tegobe kod novorođenčeta – kada se obraćamo pedijatru?

Zapušen nos

Jedan od najčešćih razloga obraćanja pedijatru je zapušen nosić. To je uobičajeno kod beba, i veoma lako se otklanja ispiranjem nosića fiziološkim rastvorom, i pomoću spreja na bazi morske vode ili fizioloških rastvora. Potrebna je konsultacija pedijatra u slučaju da je praćeno povišenom telesnom temperaturom ili kašljem.

Ekcem na licu i telu – Dermatitis atop. 

Bezopasan je i samoizlečiv. Znak je sklonosti ka alergiji. Najčešće se povuče do kraja 1. godine života, ili  najkasnije do 4. godine. Ipak, ne treba ga zanemariti. Pored nege kože emolijentnim kremama, može da se utiče i unosom pozitivnih probiotskih bakterija Lacobacillus rhamnosus GG, koje se nalaze u optimalnoj količini u probiotskim kapima, i doprinose stvaranju poželjnog ambijenta u crevima, a samim tim doprinose i uspostavljanju optimalne funkcije probavnog sistema. Limfno tkivo u crevima je ujedno i najveći proizvođač imunih ćelija. Probiotske bakterije ga potiču na lučenje, i tako smanjuju mogućnost razvoja alergije. Studije su pokazale da odojčad koja uzimaju probiotske bakterije u prva 4 meseca života, smanjuju razvoj kožnih alergijskih reakcija i ponavljanih bronhitisa, u procentu do 80%.

Grčevi u stomaku – Infantilne kolike

Najčešće se javljaju od 2. nedelje života do 3. meseca. Beba je uznemirena, plače, grči se, privlači nogice ka telu i pocrveni. Taj plač je najčeće prisutan 3 h u toku dana, najmanje 3 dana u nedelji, i traje najmanje 3 nedelje. Javlja se kod do tada potpuno zdravog deteta zbog nagomilavanja vazduha u crevima i nezrelog sistema za varenje. Početak hranjenja je praćen halapljivim sisanjem, tokom kojeg se beba naguta vazduha. Podizanjem bebe da podrigne na pola podoja, i na kraju istog izbaci dosta vazduha, pomaže u smanjenju grčeva. Takođe zagrevanjem stomačića, i masažom istog, u smeru kazaljke na satu. Patološke bakterije takođe stvaraju gasove. Ako u crevima nije pozitivan ambijent, stvara se još više gasova i distenzije creva, što pojačava grčeve u stomaku. Zbog toga je od velikog značaja stvaranje poželjnog ambijenta u crevima, što se postiže davanjem bebi probiotskih kapi – Lactobacillus rhamnosus GG, a mogu se davati već od 1. dana života.

Grčevi kod novorođenčeta

Bljuckanje

Bljuckanje“ u toku i nakon obroka je još jedan od razloga za zabrinutost roditelja. Najčešće se javlja zbog toga što beba uzme više mleka nego što  je kapacitet želuca, a nezreo spoj između želuca i jednjaka omogućava da se višak izbaci. Ako beba dobro napreduje u telesnoj težini, nema razloga za zabrinutost. Najčešće je dovoljno pozicionirati je na podlogu od oko 45-60 stepeni prilikom hranjenja, i 15 minuta nakon uzimanja obroka. Takođe, stvarenjem poželjnog ambijenta u crevima (Lacobacillus  rhamnosus GG), se smanjuje gomilanje vazduha u crevima, a samim tim i preterano bljuckanje u toku i nakon obroka.

Carski rez

Sve ove tegobe su izraženije kod dece rodjene carskim rezom. Deca koja prođu kroz porođajni kanal usput pokupe pozitivne bakterije koje se nalaze u kanalu, i njima nasele svoj digestivni trakt. Tako pomažu pravilnom razvoju imunog sistema i odbrambenih snaga nejakog organizma. Carskim rezom se dete iznese u sterilnim uslovima, izostaje kolonizacija dobrim majčinim bakterijama, te je potrebno mnogo više vremena da se uspostavi pravilna crevna funkcija. Zbog toga je veoma bitno da se već od prvog dana po rođenju deteta carskim rezom započne kolonizacija probiotskim kapima, koje imaju dovoljnu količinu Lactobacillus rhamnosus GG, i prilagođene su najranijem uzrastu.

Probiotske kapi za zdravlje novorođenčeta

Nije svejedno koji probiotik dete dobija. Ima ih mnogo na tržištu, jedne od najboljih i najefikasnijih probiotskih kapi sadrže Lactobacillus rhamnosus GG u optimalnoj količini. Takvom primenom smanjuju se epizode dnevnog plakanja kod infantilnih kolika, smanjuje se nadutost i bljuckanje nakon obroka, te povećava efikasnost i funkcionalnost gastrointestinalnog sistema.

Probiotske kapi od prvog dana života – zdrava beba i zadovoljna mama!

U slučaju da bebe sa gore navedenim smetnjama ne napreduju u telesnoj težini, ne prihvataju obroke, povraćaju žut ili zelen sadržaj, stolice i urin imaju jak neugodan miris i patološke primese, ili je telesna temperatura povišena, svakako se bez odlaganja treba javiti pedijatru, koji će detaljnim pregledom i dodatnim laboratorijskim i drugim analizama ustanoviti o kakvim tegobama se radi, i koji vid lečenja je najbolji za bebu.

 

Dr Slavica Bekić, pedijatar-neonatolog

Leave a reply