Register Now

Login

Lost Password

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link and will create a new password via email.

Login

Register Now

Registracijom na PitajLekara.rs postajete član naše zajednice koja kao ideju ima pružanje odgovora na razna medicniska pitanja od strane stručnih lica. Pozivamo Vas da sa nama podelite Vaša iskustva ali i da dobijete odgovore na sve medicniske nedoumice.

Zašto nam curi nos?

Zašto nam curi nos?

Kažu da je nos jedan veliki filter vazduha – pitate se šta to znači?

Pravilno disanje je disanje kroz nos – tada do sistema za disanje dolazi zagrejan vazduh, navlažen i očišćen od prašine i drugih čestica.

Kada kažemo da je nos naš filter, mislimo na to da on kontroliše šta udišemo i na taj način štiti naša pluća.

Kada nos reaguje?

Kada naš nos putem kontrole detektuje da je vazduh čist, on ga samo propušta. Međutim, kada sluzokoža nosa registruje “neprijatelja” alergena, virusa, bakterija, nos počinje da proizvodi veće količine sluzi – curenje nosa je njegov odbrambeni mehanizam. Curenje nosa istovremeno brani naš organizam i šalje nam signal da nešto nije u redu.

Uzroci curenja nosa

Međutim, kako bi nas dobro zaštitio, naš nos je veoma osetljiv – pa nekad reaguje i na bezazlene uzroke poput hladnog vazduha zimi ili ljutitog mirisa luka.

Ipak, postoje brojni “opasniji” uzroci curenja nosa:

Kijavice

Rinovirusi dospevaju u nos i razmnožavaju se, čime izazivaju upalu sluznice; tada nos počinje da luči tečnost koja teži da ubije prisutan virus

Lekovi

Neki lekovi koji se koji se koriste za lokalnu primenu u nosu (nazalni dekongestivi), kao i neki antihiprtenzvni, lekovi za oralnu kontracepciju, imaju za posledicu reaktivno curenje iz nosa

Aerozagađenje

Aerozagađenje može izazvati povećanjo curenje nosa (setite se skorašnjeg problema o zagađenosti vazduha), itd.

Prevencija i terapija

Kako bismo sprečili ulazak štetnih materija, preporučuje se redovna higijena nosa. U terapiji ispiranja nosa savetuje se da se koriste:

Fiziološki rastvori

Pogotovo osobama sa alergijama preporučuje se redovno ispiranje nosa u doba povećane koncentracije alergena u vazduhu, posebno pre spavanja; ispiranje nosa preporučuje se i u periodima kada se zbog spoljašnjih uslova, klima uređanja i/ili grejanja sluznica nosa isušuje.

Inhaliranje biljnim etarskim uljima

Najčešće primenjivana i najefikasija su etarska ulja nane, eukaliptusa, bosiljka, majorana, žalfije…

Kapi za nos

Kapi sa vazokonstriktorima se koriste dva do tri puta dnevno uglavnom uveče da bi pacijenti lakše spavali, ali je njihova upotreba ograničena  na 3-5 dana

Za efikasno održavanje adekvatne higijene nosa možete koristiti već spreman prirodni rastvor u spreju, ne bazi fiziološkog rastvora sa etarskim uljima!

Pomaže i eliminaciju virusa!

Leave a reply