Register Now

Login

Lost Password

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link and will create a new password via email.

Login

Register Now

Registracijom na PitajLekara.rs postajete član naše zajednice koja kao ideju ima pružanje odgovora na razna medicniska pitanja od strane stručnih lica. Pozivamo Vas da sa nama podelite Vaša iskustva ali i da dobijete odgovore na sve medicniske nedoumice.

Kašalj kao najčešći pratilac virusa

Kašalj kao najčešći pratilac virusa

Niko ne voli kašalj – danas možda i više nego pre. Izaziva nam neprijatnost – danas možda više psihičku, nego fizičku. U ovom periodu, svi pričamo o kašlju, a koliko zapravo znamo?

Lekcija 1. – Kašalj nije bolest

On je odbrambeni mehanizam, simptom različitih bolesti, posledica slivanja sekreta iz gornjih disajnih puteva, infekcije disajnih puteva i drugih bolesti pluća kao što su astma i hronična opstruktivna bolest pluća, vraćanje kiseline iz želuca, primena pojedinih lekova može da ga izazove kao i pušenje, itd. Ali najveći broj respiratornih infekcija praćenih kašljem uzrokovano je virusom.

Lekcija 2. – Virusi – od neživih mikroorganizama do živih uzročnika infekcija

Virusi su mali i zarazni organizmi, ali samostalno nesposobni i neživi – van ćelije domaćina ovi organizmi ne pokazuju osobine živih bića i nemaju sposobnost za razmnožavanje. Međutim, čim se uhvate za svoju ćeliju domaćina (naš organizam), oni postaju živi – preuzimaju kormilo i počinju sa razmnožavanjem. Tada kažemo da je naš organizam zahvatila virusna infekcija.

Virusi se prenose preko vazduha, hrane, vode i/ili direktnim kontaktom sa obolelom osobom. Zato su pravilna lična higijena i zdrave navike u ishrani prve preporuke u prevenciji virusnih infekcija. Dok medikamentozna terapija treba da bude usmerena na simptom.

Simptomi virusnih infekcija variraju u odnosu na deo tela koji je inficiran, vrstu virusa, starost i opšte zdravlje osobe. Ali je najčešći pratilac ovih infekcija kašalj. Da bismo odabrali dobru terapiju za kašalj prvo moramo da odredimo o kom kašlju je reč.

Lekcija 3. – Prepoznaj svoj kašalj

Kako kašljete je pitanje na koje nije lako dati odgovor. Kako da prepoznamo vrstu kašlja, u čemu je razlika?

Kašalj može da bude produktivan ili suvda se javlja samo noću, tokom celog dana ili samo u toku dana.

Suv kašalj prati promuklost, bol i otežano disanje. Ovaj kašalj je nadražajni, iritirajući, često ometa san. Nastaje kao rezultat direktnog oštećenja gornjih disajnih puteva, koje mogu da prouzrokuju skoro svi respiratorni virusi. Suv kašalj je i simptom gripa.

Produktivni kašalj se javlja kada su pluća puna sekreta, pa se naše telo trudi da ga izbaci. Iako nam je neprijatno, iskašljavanje je vrlo korisno – tako naš organizam izbacuje nepoželjne materije i brani se od infekcije.

Problem da damo odgovor na pitanje kako kašljemo, otežava činjenica da se kašalj često manifestuje kroz kombinaciju ova dva – u cilju da se izbaci sekret iz disajnih puteva, suvi postepeno prelazi u produktivni. Pa kako onda da odabrati potrebni preparat za kašalj?

Lekcija 4. – Odaberi adekvatni preparat za svoj kašalj

Recept je jedan – izaberite prirodni, biljni preparat koji deluje na svaki tip kašlja.

Višekomponentni biljni preparati uvode se u terapiju kašlja kao prvi izbor i pokazali su se kao uspešno rešenje. Pre svega, treba koristiti one koji su prirodni i bezbedni, kao što je višekomponentni biljni preparat koji sadrži kombinaciju tradicionalnih biljaka beli slez, kamilica, jagorčevina, bosiljak sa medom i koji može da se koristi kako za smirivanje suvog, tako i za lakše iskašljavanje kod produktivnog kašlja.

Lekcija 5. – Budite oprezni – potražite savet lekara

Ukoliko primetite neke od simptoma kao što su kašalj praćen bolovima u grudima, osećajem „cepanja“, iskašljavanje krvi ili braonkasto-zelenkastog sekreta, osećaj gušenja i pritiska u grudima, obavezno se javite svom lekaru.

 

 

Leave a reply