Register Now

Login

Lost Password

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link and will create a new password via email.

Login

Register Now

Registracijom na PitajLekara.rs postajete član naše zajednice koja kao ideju ima pružanje odgovora na razna medicniska pitanja od strane stručnih lica. Pozivamo Vas da sa nama podelite Vaša iskustva ali i da dobijete odgovore na sve medicniske nedoumice.

Proliv kod dece

Proliv kod dece

Šta je proliv (dijareja)?

Proliv je stanje koje karakteriše više od 3 kašaste ili vodene stolice za 24 sata. Može biti praćeno povišenom telesnom temperaturom i povraćanjem, što zavisi od vrste pruzrokovača i imuniteta. Najčešći izazivači dijareje kod decu su virusi (Rota, Adeno, Noro), ali dijareju mogu prouzrokovati i bakterije (Salmonela, Campilobacter, Shigela, Escherihia)  i gljivice (Candida).

Proliv može biti i simptom bolesti drugih sistema, alergije na hranu i upotrebe antibiotika. Najčešće traje od 5-7 dana. Ako traje duže od dve nedelje potrebno je obratiti se pedijatru-gastroenterologu.

Proliv se ne leči antibioticima, osim u situacijama kada to zahteva uzrast i klinička slika.

Kako zaustaviti proliv kod dece?

U slučaju proliva kod deteta je neophodno sprovesti sledeće mere:

  1. Nadoknada tečnosti rastvorima koji su za to predviđeni- na 5 min. 5ml rastvora
  2. Probiotikom koji je predviđen za tu vrstu problema

Sacharomyces boulardii je probiotska gljivica koja vezuje toksine prouzokovača proliva i sprečava njihovo štetno dejstvo sa jedne strane, a sa druge strane sprečava razmnožavanje prouzrokovača proliva. Cink kao sastavni deo probiotika pomaže u oporavku sluznice creva, što sve zajedno vodi ka ozdravljenju.

  1. Ishranom: podoj ne prekidati, formulu adapiranu obustaviti 4 sata, potom nastaviti sa mlečnom formulom bez laktoze do normalizacije stolice. Od namirnica se preporučuje baren pirinač, šargarepa, meso bez masnoće, krompir, jabuka pečena ili kuvana, banana.

Javite se pedijatru ako nakon preduzetih mera dete:

  1. Odbija tečnost i hranu
  2. Ima visoku temperaturu
  3. Ne mokri
  4. Ako je pospano
  5. Ako  ne uspevate da zaustavite povraćanje
  6. Ako ima preko 5 stolica na dan
  7. Postoji prisustvo krvi i sluzi u stolici

Kako bi sprečili mogućnost nastanka proliva kod dece neophodno je sprovesti određene preventivne mere, koje podrazumevaju: pranje ruku i ispravnost namirnica koje se koriste u ishrani.

Proliv je bolest prljavih ruku.

 

 

dr Dragica Erčić, pedijatar-gastroenterohepatolog

Leave a reply