Register Now

Login

Lost Password

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link and will create a new password via email.

Login

Register Now

Registracijom na PitajLekara.rs postajete član naše zajednice koja kao ideju ima pružanje odgovora na razna medicniska pitanja od strane stručnih lica. Pozivamo Vas da sa nama podelite Vaša iskustva ali i da dobijete odgovore na sve medicniske nedoumice.

Pojava akutnog gastroenteritisa kod odojčadi i dece

Pojava akutnog gastroenteritisa kod odojčadi i dece

Dete Vam ima dijareju, možda ima i temperaturu i povraća. Radi se o crevnoj infekciji, ili medicinski rečeno, pojavi akutnog gastroenteritisa (AGE).

Šta uraditi i kako pomoći detetu?

Posle akutnih respiratornih infekcija, crevne infekcije su najčešća infektivna oboljenja u dečjem dobu, pre svega kod odojčadi i male dece. Uglavnom su uzrokovane virusima (rotavirusi, adenovirusi, zastupljene tokom cele godine), a ređe bakterijama (Salmonela, Ešerihija, Šigela…najčešće leti). Ovo oboljenje se karakteriše pojavom dijareje, sa ili bez povišene temperature i povraćanjem. Stolice su ređe (kašaste ili tečne) i učestalije (više od 3 stolice u toku dana). Najčešće traju između 3 i 7 dana.

Kako pomoći detetu? Prvo i osnovno je nadoknada izgubljene vode i elektrolita. Deci davati što više tečnosti, povećati unos slanih jela i rehidratacionih rastvora. Kod mlađe odojčadi se savetuje sisanje ili upotreba specijalnih mlečnih formula bez laktoze. Odojčadi starijoj od 6 meseci, kojima je već uvedena nemlečna ishrana, savetuju se kašice od pirinča, krompira, šargarepe, jabuke, banane.

Ukoliko je infekcija praćena upornim povraćanjem i/ili brojnim stolicama, ili je već došlo do dehidracije teškog stepena neophodna je venska rehidracija u bolničkim uslovima. Za sniženje visoke telesne temperature daju se paracetamol ili ibuprofen. Uz to, neophodno je redovno održavanje higijene, pranje ruku, kao i dezinfekcija predmeta (igračaka) sa kojima je dete u kontaktu. U tom periodu dete ne treba da bude u kolektivu (jaslicama, vrtiću ili školi).

Probiotici

Za smanjenje trajanja i intenziteta simptoma akutnog gastroenteritisa, pored rehidratacije, savetuje se upotreba probiotika. Oni svojim mehanizmima delovanja ubrzavaju eliminaciju patogenih miktoorganizama, i jačaju odbrambenu barijeru creva. Najveći stepen preporuke imaju Saccharomyces boulardi i Lacobacillus rhamnosus GG.

Saccharomyces boulardi je jedina kvasnica sa probiotskim karakteristikama. Ona ima deset puta veću površinu u odnosu na bilo koju bakterijsku probiotsku kulturu, veže više patogena za sebe, pa samim tim ima i mnogo brži efekat kod dijareje. Savetuje se deci od drugog meseca života.

Lacobacillus rhamnosus GG (LGG) je najispitivaniji probiotski soj koji se savetuje bebama već od prvog dana rođenja.

Kod dece sa dijarejom je dokazan nedostatak cinka u plazmi. Iz tog razloga, preporuka je da se izvrši suplementacija istog.

Cink obnavlja funkciju creva, jača imuni odgovor i time ubrzava eliminaciju patogena. On sprečava izlazak vode iz ćelija, i na taj način smanjuje mogućnost pojave dehidratacije kod dece sa dijarejom.

U ređim slučajevima, ukoliko su infekcije izazvane bakterijama, lekar će preporučiti upotrebu određenih antibiotika.

Kod upotrebe antibiotika se takođe, preporučuje i probiotik, koji pomaže brzoj eliminaciji patogena, kao i oporavku crevne flore.

Leave a reply