Register Now

Login

Lost Password

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link and will create a new password via email.

Login

Register Now

Registracijom na PitajLekara.rs postajete član naše zajednice koja kao ideju ima pružanje odgovora na razna medicniska pitanja od strane stručnih lica. Pozivamo Vas da sa nama podelite Vaša iskustva ali i da dobijete odgovore na sve medicniske nedoumice.

Da se letovanje ne pretvori u bolovanje – putnička dijareja

Da se letovanje ne pretvori u bolovanje – putnička dijareja

Stiglo je leto!

Nakon toliko dugo iščekivanja, planiranja i pakovanja, konačno je došao i taj željno iščekivani dan- uputili ste se ka moru.

Već zamišljate kako po ceo dan ležite na plaži, osećate sunce koje vam miluje kožu, mirišete slanu vodu, osećate pesak pod nogama, čujete grmljavinu talasa…  Ali, to nisu talasi! Užasnuto shvatate da grmljavina dopire iz vašeg stomaka! Što je najgore, izgleda da nije u pitanju prolazna prolećna kišica, već prava pravcata jesenja oluja koja ne planira da stane najmanje nedelju dana. Drugim rečima, od odmora nema ništa. Verovatno ćete veći deo vremena provesti na WC šolji, a ono malo dana što vam je preostalo bićete u konstantnoj panici da slučajno ne pojedete nešto što bi ponovo moglo da izazove stomačnu kataklizmu.

Ako vas uzbuni taj potmuli zvuk u stomaku, iskusili ste jednu od najvećih putničkih katastrofa – putničku dijareju. Uglavnom nastaje usled promene klime, stresa, manjka sna, a izazvana je bakterijskom infekcijom. Ovo vam se može desiti ukoliko npr. jedete hranu sumnjivog porekla ili nedovoljno kuvanu, isprobavate nacionalnu kuhinju na koju niste navikli (prejaka jela bogata začinima su siguran recept za sate provedene u WC-u) ili ukoliko restoran u kom obedujete nije baš ažuran po pitanju higijenskih standarda. U tom slučaju, do kontaminacije hrane može doći bilo gde – od aljkavog kuvara, preko nemarnog konobara, pa sve do zamišljenog perača sudova. Opasnost bukvalno vreba iz svakog ćoška.

Šta Vam je činiti ako stomak zagrmi?

Pre svega, imajte u vidu da određeni lekovi koji se koriste za sprečavanje dijareje mogu zapravo dovesti do suprotnog efekta. Nakon početnog sprečavanja tegoba mogu dovesti do zatvora. Zato pažljivo sa lekovima! Bezbedna opcija su uvek probiotici, sojevi živih mikroorganizama koje nakon unosa obnavljaju crevnu floru i pomažu da se fiziološka ravnoteža ponovo uspostavi. Od svih probiotika, Bulardi ima najviše kliničkih dokaza da doprinosi smanjenju rizika od nastanka putničke dijareje.

Kako sprečiti putničku dijareju?

Zato uzmite Bulardi 5-7 dana pre polaska na put, sve vreme tokom putovanja, ali i još par dana po povratku da bi se crevna flora normalizovala u potpunosti. Samo jedna kapsula dnevno, omogućiće da vaš stomak ostane miran, a uživanje u odmoru potpuno.

5 zlatnih pravila za bezbrižno letovanje:

  1. Pazite šta jedete. Bezbedan izbor su najčešće potpuno kuvana hrana (izbegavajte blago pečeno meso, tartar biftek ili suši) ili voće i povrće koje možete oljuštiti pre jela. Izbegavajte hranu koja je dugo stajala (bifei i švedski stolovi nisu najbolji izbor jer hrana ne stoji na odgovarajućoj temperaturi i podložna je razmnožavanju bakterija). Bez obzira da li se radi o restoranu ili kiosku sa hot dogovima, higijenski standardi uvek moraju biti visoki. Ako vidite muve oko hrane, bežite glavom bez obzira.
  2. Nemojte piti vodu sa česme. Uvek imajte flaširanu vodu sa sobom, ali izbegavajte i neoljušteno voće i povrće, zatim kocke leda u piću, limunadu napravljenu u restoranu, i sl. Ako vam je         stomak naročito osetljiv, čak i minimalna količina vode, npr. dok perete zube ili se tuširate, može biti okidač za dijareju.
  3.  Često perite ruke. Najbolje bi bilo da sa sobom nosite bočicu sa gelom za dezinfekciju ruku koji možete naneti nakon pranja kako biste uklonili bakterije koje su verovatno prisutne u vodi.
  4.  Pripremite se za put tako što ćete koristiti Bulardi i pre i tokom putovanja. Stručnjaci preporučuju da počnete sa primenom preporučene doze oko nedelju dana pre puta i da nastavite sa svakodnevnim uzimanjem tokom putovanja, ali i sedam dana nakon povratka kući.
  5.  Izbegavajte mleko i mlečne proizvode, kao i vrlo masnu i začinjenu hranu, i namirnice bogate šećerom.

Oprez – kada se javiti lekaru?

Uz ove savete i preventivne mere, vaš stomak bi trebalo da ostane miran i tokom vašeg dugo isčekivanog letnjeg odmora. Međutim ako primetite sledeće simptome:

  • Krv ili sluz u stolici
  • Povišena temperatura ili groznica
  • Dijareja ili opstipacija (potpun izostanak stolice) koja traje duže od 48-72h
  • Dijareja nakon unosa tečnosti..

…najbolje je da potražite savet lekara.

 

 

 

 

 

Leave a reply